Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Oud-international Dick Nanninga (66) overleden

Dick Nanninga (m) in duel met Daniel Passarella (l) en Omar Larrossa (r) van Argentinië tijdens de WK-finale van 1978.
Dick Nanninga (m) in duel met Daniel Passarella (l) en Omar Larrossa (r) van Argentinië tijdens de WK-finale van 1978. Foto ANP

Oud-voetballer en voormalig international van het Nederlands Elftal Dick Nanninga is op 66-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn oude club Roda JC op Twitter. De voormalige spits was topscorer van de Limburgse club Roda JC. Ook maakte hij de enige treffer van Oranje in de verloren WK-finale van 1978 tegen Argentinië.

Twitter avatar rodajckerkrade RODA JC KERKRADE R.I.P. Dick Nanninga . rust zacht Koempel

Nanninga overleed in het ziekenhuis in het Belgische Maaseik. Hij kwakkelde al langer met zijn gezondheid sinds in 2012 zijn linkeronderbeen geamputeerd moest worden als gevolg van suikerziekte. Vlak daarna raakte hij in coma, waar hij pas 5 maanden later uit ontwaakte. In 2014 werd ook zijn rechteronderbeen geamputeerd.

Bloemenzaak in Kerkrade

De in Groningen geboren voetballer maakte zijn debuut in het profvoetbal voor Veendam. Echt naam maakte hij in acht seizoenen bij Roda JC. Daar scoorde hij 107 keer en haalde hij zelfs het Nederlands Elftal, waar hij in 15 wedstrijden 6 keer scoorde. Nanninga kon op een gegeven moment in zijn carrière ook naar Ajax, maar die transfer ketste af omdat de spits een bloemenzaak in Kerkrade bezat.

In de voorbereiding op het WK van 1978 in Argentinië maakte Nanninga zijn debuut in Oranje. Hij werd gelijk geselecteerd als stormram voor de eindronde en speelde daar een opmerkelijke rol. Eerst werd hij tijdens de groepswedstrijd tegen Duitsland vijf minuten na zijn invalbeurt tegen West-Duitsland van het veld gestuurd wegens het beledigen van de scheidsrechter.

Scorend breekijzer

In de finale tegen Argentinië werd hij opnieuw ingebracht als breekijzer. Acht minuten voor tijd kopte hij de gelijkmaker binnen na een voorzet van Renée van der Kerkhof. Uiteindelijk verloor Nederland na verlenging met 3-1, nadat Rob Rensenbrink een bal op de paal schoot in de blessuretijd van de reguliere speeltijd.

De goal van Nanninga in de WK-finale van 1978 zie je vanaf minuut 3.11:

In 1986 stopte Nanninga met voetballen, na omzwervingen in Hong Kong en bij MVV. Hij bleef daarna in de regio wonen, in het Belgische Neeroeteren. Enkele weken geleden werd hij in Maaseik opgenomen met koorts.

Lees ook in NRC Handelsblad een necrologie van Dick Nanninga: Stormram die heksenketel van Buenos Aires even tot bedaren bracht