Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Onrustige nacht in Burundi voorafgaand aan verkiezingen

Studenten zitten in een klaslokaal in de Burundese hoofdstad Bujumbura dat vandaag tevens dient als stemlokaal bij de presidentsverkiezingen.
Studenten zitten in een klaslokaal in de Burundese hoofdstad Bujumbura dat vandaag tevens dient als stemlokaal bij de presidentsverkiezingen. Foto AP/Jerome Delay

Voorafgaand aan de presidentsverkiezingen die vandaag plaatsvinden in Burundi was het vannacht onrustig in het Afrikaanse land. Getuigen melden de dood van een politieagent en een burger bij ongeregeldheden in de hoofdstad Bujumbura. Op verschillende plekken waren explosies en geweerschoten te horen.

Een politiefunctionaris die anoniem wilde blijven zei tegen AFP dat een agent was omgekomen bij een granaatexplosie in de noordelijke wijk Mutakura. Ooggetuigen meldden dat een burger werd doodgeschoten in de oostelijke wijk Nyakabiga.

De stembureaus zijn vanochtend om 06.00 uur ochtends opengegaan voor de presidentsverkiezingen. Op zo’n 11.500 verschillende locaties kunnen de mensen hun stem uitbrengen. Zo’n 3,8 miljoen mensen zijn stemgerechtigd en de kiescommissies verwachten een hoge opkomst, meldt persbureau AP.

Uitslag staat vast

De spanning zit hem echter niet in de uitslag. De oppositie boycot de verkiezing omdat president Pierre Nkurunziza in april liet weten dat hij zich verkiesbaar wilde stellen voor een derde termijn, terwijl dit in strijd is met de grondwet. Sindsdien is het erg onrustig in Burundi.

Bij onlusten in met name hoofdstad Bujumbura vielen de afgelopen maanden tientallen doden en honderden gewonden. De Verenigde Naties meldden eind vorige maand dat 127.000 Burundezen zich in de buurlanden als vluchteling hebben laten registeren, en dat het werkelijke aantal vluchtelingen waarschijnlijk hoger is.

Bang voor nieuw etnisch geweld

De regeringspartij van president Nkurunziza won eerder al de parlementsverkiezingen. De partij kreeg volgens de kiescommissie 77 van de honderd zetels. Ook die uitslag stond vantevoren vast omdat de oppositie weigerde mee te doen. Verzoeningspogingen van externe partijen, zoals van de Oegandese minister van Defensie Crispus Kiyonga, liepen op niets uit. Waarnemers van de Afrikaanse Unie, de EU en de VN trokken zich terug of werden de toegang tot het land ontzegd.

Afrikaanse landen hebben tevergeefs Burundi verzocht de presidentsverkiezingen uit te stellen. Ze zijn ongerust dat het machtsconflict rond president Nkurunziza uit de hand loopt en dat mogelijk ook oude spanningen tussen Hutu’s en Tutsi’s weer oplaaien. Bij de genocide in buurland Rwanda in 1994 kwamen 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s om, in Burundi sinds de onafhankelijkheid ruim een half miljoen.