Nuon-moeder Vattenfall duikt diep in rode cijfers

Zweden ‘somber’ over toekomst conventionele stroom.

None
Foto ANP

Het bloeden is nog lang niet gestopt. Het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall, moederbedrijf van onder andere het Nederlandse Nuon, heeft vanmorgen in Stockholm dramatische verliezen bekend gemaakt.

De Scandinavische energiereus heeft de afgelopen drie maanden een verlies geleden van bijna 29 miljard Zweedse kronen, wat neerkomt op ruim 3 miljard euro. Dat is meer dan tien keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, toen het bedrijf ook al te kampen had met een steeds lastigere energiemarkt in Europa.

Het verlies in het tweede kwartaal werd vooral veroorzaakt door enorme afschrijvingen die Vattenfall heeft moeten doen op onrendabele onderdelen, zoals twee kerncentrales in Zweden en bruinkoolcentrales in Duitsland.

Door de aanhoudend lage stroomprijzen zijn deze conventionele productie-onderdelen niet meer rendabel. Bestuursvoorzitter Magnus Hall: „Op de groothandelsmarkt zijn de stroomprijzen het afgelopen kwartaal blijven dalen. Deze lage prijzen hebben steeds meer impact op de inkomsten van Vattenfall omdat onze langerlopende contracten die gebaseerd waren op hogere prijzen, één voor één aflopen.”

De bestuursvoorzitter van Vattenfall ziet de toekomst voor conventionele stroomopwekking somber in: „Dit is uiteraard een zeer negatieve ontwikkeling maar zo is de wereld helaas waarin we nu leven”.

De lage stroomprijs is een gevolg van het toenemende aanbod van wind- en zonne-energie op de Noord-Europese markt. Ook de voortgaande integratie van de verschillende stroommarkten in dit deel van Europa draagt bij aan een lagere prijs.

Vattenfall is met een omzet van ruim 17 miljard euro (2014) en 29.000 werknemers één van de grotere spelers op de Europese energiemarkt.

Verdere afschrijvingen op dochterbedrijf Nuon worden niet genoemd in het kwartaalverslag. Vattenfall nam Nuon in 2009 over voor een bedrag dat bij elkaar opgeteld tegen de 10 miljard euro beloopt. Onlangs maakte het bedrijf de laatste 2 miljard euro over aan de Nederlandse aandeelhouders en werd daarmee voor 100 procent eigenaar.

De overname die in 2009 nog een gouden greep leek, is door de veranderingen op de energiemarkt, in zijn tegendeel verkeerd. Vattenfall heeft sindsdien voor bijna 6 miljard moeten afschrijven op het Nederlandse avontuur.

Magnus Hall stelde vanochtend dat zijn bedrijf hard blijft werken aan een „strategische transformatie” met een grotere rol voor de opwekking en handel in duurzame energie.

    • Renée Postma