Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ruimtevaart

Deze foto van de aarde is op 1,6 miljoen kilometer afstand genomen

De eerste foto van de aarde die is genomen door de EPIC-camera van de DSCOVR-missie van NASA op 1,6 miljoen kilometer afstand van onze planeet.
De eerste foto van de aarde die is genomen door de EPIC-camera van de DSCOVR-missie van NASA op 1,6 miljoen kilometer afstand van onze planeet. Foto EPA/NASA

43 jaar geleden werd de iconische foto The Blue Marble genomen door de astronauten van Apollo 17. Het was destijds een van de weinige en mooiste foto’s waarop onze planeet volledig verlicht stond vastgelegd. Nu is er een satelliet die zulke foto’s continu gaat maken.

Gisteren meldde ruimtevaartorganisatie NASA dat het de eerste beelden van de satelliet Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) heeft ontvangen. Op de satelliet zit een Earth Polychromatic Imaging Camera, toepasselijk afgekort tot EPIC. Deze 4 megapixel camera maakt bij elke opname tien foto’s achter elkaar in verschillende kleurenspectra, variërend van ultraviolet tot infrarood en de voor mensen zichtbare kleurenspectra van rood, groen en blauw.

Van opnames van die laatste drie is een foto samengesteld die onder andere president Obama gisteren trots met de wereld deelde.

Twitter avatar POTUS President Obama Just got this new blue marble photo from @NASA. A beautiful reminder that we need to protect the only planet we have. http://t.co/JQ3174P0LF

Symbool van onbeduidende grootte

De foto is genomen op 1,6 miljoen kilometer afstand van de aarde, veel verder dan dat de maan van onze planeet verwijderd is. Die locatie heeft een reden. Het is een van de zogenoemde Langrangepunten, plekken in het zonnestelsel waar de aantrekkingskrachten van de aarde en de zon elkaar uitbalanceren waardoor de satelliet stilstaat ten opzichte van de zon en de aarde.

Het is ook veel verder dan de afstand waarop The Blue Marble - de blauwe knikker - is genomen. Die werd op 7 december 1972 genomen op 45.000 kilometer van de aarde. De foto liet in de jaren zeventig voor het eerst de onbeduidende grootte van de aarde in het heelal en de daarbijhorende fragiliteit van onze planeet zien en daarmee werd het een symbool voor milieubewegingen.

Twitter avatar DaviHoly2186 Holly Dani NASA - The Blue Marble: AS17-148-22727
(Photograph taken by: Apollo 17 on December 7th, 1972) http://t.co/FuHJiGLYML http://t.co/qGqJtrsUf3

Later volgden vergelijkbare foto’s uit de ruimte, zoals de nachtelijke foto die geheel in stijl The Black Marble werd genoemd.

Blauwe gloed

De nieuwste foto heeft net als het origineel een blauwachtige tint over zich heen. Dat komt doordat het zonlicht door moleculen in de atmosfeer wordt verstrooid. In komende foto’s wil NASA dat effect gaan verwijderen. De bedoeling is dat de EPIC-camera voortaan dagelijks Marbles gaat maken. Zo kan voor het eerst onderzoek worden gedaan naar dagelijkse variaties van de gehele aardbol.

De satelliet heeft nog meer taken meegekregen. Zo moet het zonnewind, deeltjes die vanaf de zon de ruimte in geslingerd worden, in de gaten gaan houden en worden ook de ozonlaag, de hoogte van wolken en de reflectie van ultraviolet licht vanaf de aarde bijgehouden. En in de tussentijd blijft de satelliet prachtige foto’s aanleveren.

Houd de Instagrampagina van NASA in de gaten voor meer mooie plaatjes of volg de DSCOVR-missie hier.