Mystieke verrassingen

None

Cheikh Lô is de kalmte zelve. Misschien dat zijn lange carrière, die begon als protegé van Youssou N’Dour, daarom slechts eens in de vijf jaar een album oplevert. Hij is aanhanger van Baye Fall, een spirituele islamitische groepering in Senegal, en dat beïnvloedt zijn muziek met mystieke kleur. Toch heeft het album genoeg verrassingen, vooral door opvallende gastmuzikanten. Lô’s stem is een zuchtje wind dat langs je wangen strijkt, soms wordt dat aangewakkerd tot een bries door de talking drums. Een storm zal het niet snel worden. Hij richt op het nieuwe album zijn blik naar buiten, ver overzees. Eén van de meest geslaagde samenwerkingen is met trompettist Ibrahim Maalouf, die de titelsong een Miles Davis-achtige nachtclubklank geeft.

    • Leendert van der Valk