Rusland: onderzoek vliegramp in handen VN

Rusland probeert de leidende rol van Nederland in het onderzoek naar de vliegramp met de MH17 te verzwakken. Moskou wil dat secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon een sterkere rol krijgt in het onderzoek naar de crash in de Donbas.

In een overleg van de Veiligheidsraad achter gesloten deuren heeft de Russische ambassadeur Vitali Tsjoerkin vannacht kritiek geuit op de Nederlandse aanpak. „We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we een hele reeks vragen hebben over de uitvoering van het onderzoek”, zei hij tegen het Russische persbureau TASS. Het onderzoek moet „onberispelijk” zijn. „Voor ons is belangrijk dat de Veiligheidsraad een nuttige rol kan spelen”, aldus Tsjoerkin.

Rusland wil daarom het idee om een speciaal VN-tribunaal voor de berechting van de daders op te richten, met een tegenresolutie in de Veiligheidsraad blokkeren. Het VN-tribunaal is een initiatief van onder meer Maleisië, Nederland en Australië. Vandaag zou in de Veiligheidsraad een resolutie over dit tribunaal in stemming komen. Om een Russisch veto te ontlopen, had Maleisië de die stemming al met een week verdaagd.

Rusland wil een beslissing vooruitschuiven. „We zoeken naar een gemeenschappelijke noemer. Ik zie geen reden ons te haasten”, zei Tsjoerkin vannacht.