Marianne Vos niet meer in actie dit seizoen

Marianne Vos tijdens het NK Wielrennen in Emmen, waar ze niet aan mee kon doen. Foto ANP / Remko de Waal

Wielrenster Marianne Vos (28) is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld wegens verschillende blessures. De Brabantse is al een tijd niet fit. Haar team Rabo Liv meldde dinsdag dat ze zich beter voelt, maar dat ze nog niet voldoende hersteld is om snel op wedstrijdniveau te komen.

„Uit de laatste test blijkt dat er onvoldoende basis is om de trainingen verder op te voeren”, aldus Rabo Liv. De wielrenster is mogelijk oververmoeid.

Twitter avatar RaboLiv Rabobank - Liv In consultation with the medical staff @marianne_vos decided not to race this road-season. She is recovering, but wants to be 100% fit.

De meervoudig wereldkampioene mist daardoor onder meer de wegwedstrijd op het WK Wielrennen in Richmond, in de Amerikaanse staat Virginia, in september.

Blessures

Vos sloot het afgelopen veldritseizoen af met een hamstringblessure. Mede daardoor moest ze bij het WK Veldrijden in Tabor, in januari, genoegen nemen met brons. Voor het eerst sinds 2008 ging toen de wereldtitel niet naar Vos, maar naar de Franse Pauline Ferrand-Prevot.

Vos brak eind april bij een mountainbikewedstrijd in Oostenrijk een rib. Daardoor kon ze niet deelnemen aan het NK en de Europese Spelen in Bakoe, Azerbeidzjan. Ze moest ook verstek laten gaan op de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen, die ze de afgelopen drie edities op haar naam had geschreven.

Ook mist ze La Course, een eendaagse wielerwedstrijd voor vrouwen in Parijs. Op haar eigen initiatief organiseerde ze die in juli vorig jaar voor het eerst, voorafgaand aan de laatste etappe van de Tour de France. Ze won.

Vos komt op z’n vroegst weer in actie in 2016, het jaar dat ook de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gehouden wordt. In 2012 werd Vos olympisch kampioen op de weg, in 2008 won ze goud bij het baanwielrennen in Beijing.

    • Menno Sedee