Lonken naar de hitparade

‘Gitaarband uit Australië”: het leek zo’n handige omschrijving van Tame Impala. Niet meer, want het lijkt of frontman Kevin Parker de drie jaar sinds het superieure psychedelische gitaaralbum Lonerism heeft doorgebracht op een dieet van Pet Shop Boys en Daft Punk. Jaren tachtig synthesizerpop en elektronische discoritmes beheersen Tame Imapala’s derde album Currents. Gitaren komen er nauwelijks meer aan te pas, al heeft het trage crescendo van ‘Eventually’ nog wel de dynamiek van een gitaarband en doen de hakkelende bassen uit ‘Gossip’ denken aan een klassieke newwavesound.

Zijn rockverleden heeft hij nog niet geheel afgezworen, want tussendoor speelt Parker drums bij de band Pond wier laatste album, Man It Feels Like Space Again, hij produceerde. Zijn banden met het Franse groepje Melody’s Echo Chamber zijn inmiddels verbroken, sinds het uit ging tussen Parker en zangeres Melody Prochet. Liefdesverdriet is een terugkerend tekstonderwerp op het geheel door Kevin Parker gespeelde en geproduceerde Currents, net als zijn permanente zoektocht naar een plek in een vijandige, vreemde wereld. Liever sloot Parker zich op in een studio vol opnameapparatuur, die hij ten volle benutte voor breeduit gestapelde vocalen (denk aan de Beach Boys rond de microfoon met Tears For Fears) en elektronisch experiment. Gebleven zijn Parkers vloeiende popmelodieën en zijn zoete falset, die mijmert over een ‘Past Life’ en die in het luchtige ‘Disciples’ een duet aangaat met een frivool synthesizerdeuntje. Zo monter en uitnodigend heeft Tame Impala nog niet eerder geklonken, op een album dat lonkt naar radio en hitparade en dat er wonderlijk goed in slaagt om melancholiek en toch zomers te klinken.

    • Jan Vollaard