Lezen op locatie #1: Frankrijk

Wie wil weten waar de kerk staat heeft genoeg aan een reisgids. Maar wie een land echt wil leren kennen kan er beter een roman, een thriller of geschiedenisboek over lezen. We maakten een selectie voor populaire vakantiebestemmingen. Met vandaag: Frankrijk.

Roman

Michel Houellebecq: Onderworpen. Vert. door Martin de Haan. De Arbeiderspers, 224 blz. € 19,99
Schermafbeelding 2015-07-21 om 15.08.21Hoe ziet Frankrijk er in 2022 uit? Voor provocateur Houellebecq is het duidelijk: een volledig geïslamiseerd land, zonder werklozen, want alle vrouwen staan thuis achter het aanrecht. In de klas wordt de Koran onderwezen en meisjes gaan naar de huishoudschool. Ook is polygamie toegestaan en bestaat het geweld in de banlieue niet meer. De democratisch gekozen president Mohammed Ben Abbes wil een islamitisch rijk stichten dat het Romeinse Rijk overtreft. Dit schrikbeeld wordt verteld vanuit het perspectief van een cultuurpessimistische docent aan de ook geïslamiseerde Sorbonne.

Non-fictie

Andrew Roberts: Napoleon de Grote. Prometheus Bert Bakker, 800 blz. € 39,95
Schermafbeelding 2015-07-21 om 15.09.43Om de Fransen echt te begrijpen, moet je weten wat Napoleon voor hen betekent. De Britse historicus Andrew Roberts schreef een biografie van deze Corsicaanse Macher. Zijn boek leest als een spannende roman. Als eerste maakte Roberts gebruik van Napoleons tienduizenden, ongecensureerde brieven. Daardoor kon hij het avontuurlijke leven van zijn held – de Italiaanse veldtocht, de keizerskroning, Waterloo en de ballingschap op St. Helena – op de voet volgen. Ook het intieme leven van Napoleon komt aan bod: zo lees je dat de keizer er een geheime schaduwboekhouding op nahield voor de enorme bedragen die hij aan zijn ruim twintig maîtresses uitgaf.

Reisboek

Peter Jacobs en Erwin De Decker: Langzaam door Frankrijk. Met de auto naar de Côte d’Azur over de beroemde N7. Lannoo, 232 blz. € 24,99

Schermafbeelding 2015-07-23 om 10.46.35Een heruitgegeven klassieker voor wie geen zin heeft om de Autoroute du Soleil te nemen en de voorkeur geeft aan slow travel. De Route Nationale 7 (N7) leidt van de Nôtre Dame naar Menton aan de Côte d’Azur. Er zijn liedjes over gezongen en souvenirs voor bedacht. Jacobs en De Decker herontdekten die N7 en reden door de mooiste streken van Frankrijk, van Parijs naar Fontainebleau en verder langs de Loire, door een onbekend stuk Bourgogne, via Lyon en de oevers van de Rhône, naar de Provence en de Côte d’Azur. Ook gaan ze op zoek naar lekker eten en goede wijn, mooie wandelingen en architectuur. De reis is voor hen een belangrijker doel dan de bestemming.

    • onze boekenredactie