Kijken: minderjarige Afrikaanse voetballers verhandeld

De 14-jarige voetballer Kessely Kamara vertelt in een reportage van de BBC hoe een voetballclub uit Laos misbruik maakte van jonge Afrikaanse voetballertjes.
De 14-jarige voetballer Kessely Kamara vertelt in een reportage van de BBC hoe een voetballclub uit Laos misbruik maakte van jonge Afrikaanse voetballertjes. Screenshot BBC

Amper 14 jaar oud en al scoren tijdens een officieel voetbalduel. Het is een droom voor de honderdduizenden Afrikaanse voetballers die het willen maken in het buitenland. Maar voor de Liberiaanse Kessely Kamara -die het doelpunt maakte- was de reis naar het onbekende voetballand Laos een nachtmerrie.

Hij sliep met 30 anderen in een kamer zonder ramen en kreeg niet betaald. Kamara speelde voor de onlangs opgerichte voetbalclub Champasak United uit de hoogste divisie in Laos. Sinds februari haalde deze club 22 minderjarige Liberiaanse voetballers naar het Zuid-Aziatische land om ze daarna met winst door te verkopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de BBC. Regels van voetbalbond FIFA verbieden om minderjarige spelers uit het buitenland te halen.

Contact verliep via voormalig Liberiaans internationaal

De jonge voetballers werden gedwongen om een contract te ondertekenen dat hen salaris en onderdak beloofde. Maar Kamara heeft geen geld gezien en moest net als de andere jongens op de vloer slapen in het stadion van de club.

Het contact met Champasak United verliep via de voormalige verdediger van het Liberiaanse voetbalelftal, Alex Karmo. Hij was in februari aanvoerder van de voetbalclub uit Laos. In de reportage van de BBC verwerpt hij alle beschuldigingen.

“Ik ben de eerste uit Afrika die dit doet, die 36 Afrikaanse voetballers naar Laos heeft gebracht. Hun visa heeft betaald, hun tickets. Ze aten drie maaltijden per dag. Zelfs de grote George Weah [FIFA voetballer van het jaar in 1995] heeft het niet zo goed gehad”.

Volgens de Liberiaanse journalist en sportpromotor Wleh Bedell, die de groep in februari begeleidde naar Laos, was er helemaal geen voetbalacademie. Geen coach of dokter. “Karmo was de coach, manager, alles. Het was volkomen absurd”. In een reactie aan de BBC laat de FIFA weten dat ze een onderzoek instellen.

Bekijk hier de korte reportage van de BBC:

https://youtu.be/PSpR6vIl7bk

Ook Europa lokt jonge Afrikaanse voetballers

De organisatie Association Foot Solidaire, die zich inzet voor gestrande voetballers, schat dat er jaarlijks 15.000 jonge voetballers uit West-Afrika vertrekken om het in het buitenland te maken. Veel van hen zijn illegaal. Met Azië lijkt een nieuwe markt te zijn aangeboord, in Europa is er al veel langer sprake van handel in jonge Afrikaanse voetballers.

De Onderzoeksredactie verdiepte zich vorig jaar in deze handel en sprak met de Kameroense voetballer William. Hij maakte enorme schulden om een profcontract te verdienen bij FC Volendam.

“Op een dag, vertelt William, werd hij aangesproken door een Kameroense man met de naam Antoine Ginen. Hij zei contacten te hebben bij FC Volendam. William had nog nooit van FC Volendam gehoord. Maar Volendam ligt in Europa, daar ging het om. Hij was blij, niet alleen voor zichzelf maar voor zijn hele familie. Want de rijkdom zouden ze delen. Net als de kosten: 3500 euro voor de bemiddeling, drie keer een gemiddeld jaarloon”.

Bij aankomst lag er helemaal geen contract te wachten. Alleen in afzondering van de rest mocht hij meetrainen. Na een half jaar moest hij de kamer verlaten die hij via FC Volendam bewoonde. William moest weer bij zijn familie aankloppen om geld te lenen, maar nu voor de terugreis naar Kameroen. Hij heeft zijn makelaar aangegeven bij de politie. Zonder resultaat.

Velen van deze voetballers keren niet terug naar huis. Alleen al in Parijs leven zo’n achthonderd voetballers die in de steek waren gelaten door hun club of makelaar en op straat probeerden te overleven. Association Foot Solidaire schat dat er in het Verenigd Koninkrijk ongeveer vijfhonderd gestrande voetballers in de illegaliteit leven.

    • Huib de Zeeuw