Jack van Gelder weg!

Jack van Gelder en de NOS maakten gisteren bekend dat de presentator-verslaggever na veertig jaar overstapt naar betaalzender Sport 1. Eindelijk. Of eigenlijk: EIN-DE-LIJK!!!!

Want na al dat geschreeuw in publieke dienst verdient Jack wel een paar uitroeptekens.

Het vertrek was een kort item in het Achtuurjournaal, terwijl ze daar wat mij betreft – en ik denk dat Jack het met me eens is – best mee hadden mogen openen.

Jack van Gelder weg!

Het voelde als een doelpunt in de laatste minuut van een belangrijke Europacupwedstrijd.

Je rekende er niet meer op, maar hij viel toch. Tegen alle verwachtingen in vond Jack ‘een nieuwe uitdaging’.

Wat blijft zijn de memorabele ‘Jack van Gelder-momenten’, ook deze krant zette ze voor u op een rijtje, die toevallig samenvallen met de belangrijkste momenten uit onze nationale voetbalgeschiedenis zoals de goal van Dennis Bergkamp op het WK in 1998 en die van Marco van Basten in 1988.

Momenten die ook zonder Jack van Gelder eeuwigheidswaarde hebben, maar die je helaas bijna nooit terug kunt zien zonder Jack van Gelder erbij te krijgen.

Er zijn mensen, ik ken er ook een paar, die het nationalistische geschreeuw prachtig vinden, zelf zag ik er altijd de ziekelijke behoefte in om mee te delen in het succes dat niet het zijne was.

De ware Jack van Gelder kregen we te zien op de avond dat het Nederlands elftal de finale van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika bereikte en de verslaggever Jack van Gelder de speler Wesley Sneijder op schoot trok zodat het volk thuis wist dat hij, Jack van Gelder, onderdeel uitmaakte van dit team.

Toen hij die functie onder bondscoach Guus Hiddink wilde concretiseren koos de KNVB voor een ander als persvoorlichter, hetgeen Guus Hiddink op een voor Jack van Gelder ongewoon kritische bejegening kwam te staan. Je zou kunnen zeggen dat Jack van Gelder zich vanaf dat moment pas als een onafhankelijke kritische journalist ging gedragen, maar dat was hij natuurlijk niet.

De journalist Jack van Gelder hing van belangetjes en bronnetjes aan elkaar en was vooral goed in het op commando nadoen van zijn eigen orgastische commentaar, hetgeen inderdaad niemand kon zoals hij.

    • Marcel van Roosmalen