Het nucleaire akkoord met Iran is een goede zaak

De Iraanse nucleaire deal is een goede zaak. Er is al oorlog genoeg in het Midden-Oosten, vindt Carolien Roelants.

Het nucleaire akkoord met Iran is in elk geval goed voor de wapenhandel – Amerika heeft Israël en de Golf-Arabieren alweer voor miljarden dollars materieel toegezegd om zich te kunnen verdedigen tegen die enge Iraniërs. Of dat inderdaad goed is, is natuurlijk de vraag. Nog meer dan gisteren worden die wapens in het Midden-Oosten van vandaag ook gebruikt: zie Syrië, Irak, Jemen, Libië, Gaza en al die andere plaatsen waarvan niet meteen in de krant staat dat ze onder vuur worden genomen.

Ik blijf het opmerkelijk vinden hoe Amerika zich aan de ene kant heel blij toont met het akkoord, en tegelijk volmondig met de tegenstanders instemt dat Iran heel gevaarlijk is. Alsof er geen akkoord is. En zelfs met de Saoediërs meedoet in hun oorlog tegen de Houthi’s in Jemen (ook al hebben die weinig tot niets te maken met Iran), een oorlog die echt voor niemand goed is. Alles om iedereen te vriend te houden. En ook een beetje voor de wapenindustrie? Of is dat een ouderwetse gedachte uit de tijd van het radicale pacifisme en het militair-industriële complex?

Ik wil niet betogen dat Iran niet in de regio zit te stoken, zeker niet, maar waarom zwijgt iedereen eigenlijk over Saoedi-Arabië? Qua imago hebben de Saoedische prinsen kennelijk een romantischer uitstraling dan de Iraanse mullahs, die griezels. Want dat de wereld nu een probleem heeft met sunnitische extremisten, heeft zonder meer te maken met de Saoedische financiële steun door de jaren heen voor moskeeën en radicale islamitische organisaties in de eigen regio tot en met Afrika en Azië. Alles om zijn ultraconservatieve, intolerante ideologie te promoten. Is dat geen inmenging? SaudiLeaks, de verzameling Saoedische officiële stukken waarvan er in mei en juni tienduizenden werden gepubliceerd, verschaft smakelijke details over Riads ‘chequeboekdiplomatie’.

Ik vind het nucleaire akkoord een goede zaak, al was het maar omdat géén akkoord plus doorgaande sancties (en doorgaande Iraanse nucleaire ontwikkeling) en aan het einde oorlog – zoals sommige tegenstanders openlijk bepleiten – veel slechter zou zijn. Niet alleen voor de Iraniërs, maar ook voor de regio, die natuurlijk nog verder zou worden gedestabiliseerd. En vervolgens, via de vluchtelingenstromen, voor Europa. Ook voor Israël. Het is werkelijk nonsens dat het Iran er uiteindelijk om te doen is „de wereld over te nemen”, zoals premier Netanyahu zei. Een middelgroot derdewereldland, ik heb het al eens geschreven, met een heel slechte economie en een grote mond! Is de rest van de wereld zo zwak, als Iran überhaupt al wereldmacht zou willen? Kennelijk heeft Netanyahu weinig vertrouwen in de afschrikwekkende kracht van zijn eigen kernmacht.

Nee, het akkoord biedt juist uitzicht op verdere dialoog en grotere stabiliteit in ten minste een deel van het Midden-Oosten. Te midden van zelfmoordterreur en vatbommen is dat precies wat nu nodig is.

    • Carolien Roelants