Gouverneur Kasich (nr. 16) meldt zich voor Republikeinse nominatie

Kasich kondigt zijn nominatie aan tijdens een rally op de Ohio State University,
Kasich kondigt zijn nominatie aan tijdens een rally op de Ohio State University, Foto AP/John Minchillo

John Kasich, gouverneur van Ohio, heeft vanavond zijn kandidatuur bekendgemaakt voor de Republikeinse nominatie. Daarmee is hij maar liefst de zestiende kandidaat die aast op het Amerikaanse presidentschap.

Kasich, oud (63) is sinds 2011 gouverneur van Ohio. Daarvoor was hij van 1983-2001 lid van het Huis van Afgevaardigden. Bij zijn bekendmaking vanavond zei hij tegen zijn aanhangers dan ook dat hij de enige Republikeinse kandidaat is met ervaring op het gebied van nationale veiligheid en begrotingen op zowel nationaal als staatsniveau.

“Ik ben gepokt en gemazeld door mijn ervaringen, die me voorbereid hebben op de belangrijkste baan van de wereld. En ik weet hoe de VS mijn glorie terug te geven.”

Volgens NRC-correspondent Guus Valk is Kasich van belang om te volgen omdat Ohio dé swing state is (een staat zonder duidelijke meerderheid voor een van de presidentskandidaten) en de gouverneur wellicht later nog in beeld komt als vicepresidentskandidaat.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk .@JohnKasich doet het wel slim. In een overvol veld geen conservatieve talking points, maar totaal andere thema’s: racisme en drugs.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Kasich prijst zichzelf aan met zijn verleden met Ronald Reagan. “In 1976 kende ik hem, werkte ik met hem. Yeah I actually knew the guy, Ok?”

Na zijn politieke werk als afgevaardigde werkte hij in het bedrijfsleven; als bankier en later managing director bij Lehman Brothers. Daarnaast had hij zelfs een tijdje een tv-show bij Fox News: ‘Heartland with John Kasich’ en hij schreef verschillende boeken.

    • Anouk Eigenraam