Zorginstituut wil strengere beoordeling van dure medicijnen voor zeldzame ziekten

Om medicijnen voor zeldzame ziekten betaalbaar te houden, moeten speciale commissies deze geneesmiddelen gaan beoordelen.

Ze moeten onder meer bekijken of een nieuw middel genoeg gezondheidswinst oplevert in relatie tot de vaak hoge prijs. Dat wil het Zorginstituut, dat de overheid adviseert over het wettelijk verzekerde zorgpakket voor alle Nederlanders.

Een ziekte heet zeldzaam als die voorkomt bij een op de tweeduizend Europeanen.

Doordat er in hoog tempo meer kostbare medicijnen voor zeldzame ziekten op de markt komen, nemen de uitgaven daarvoor explosief toe. Nederland gaf vorig jaar zo’n 260 miljoen aan deze geneesmiddelen uit, die ‘weesgeneesmiddelen’ worden genoemd. Dat is vier keer zoveel als in 2006.

Dat bedrag is besteed aan nog geen tienduizend patiënten.

Hun behandeling kost soms tonnen per persoon per jaar. In totaal besteedde Nederland vorig jaar 1,5 miljard euro aan geneesmiddelen. „De toegankelijkheid en betaalbaarheid van weesgeneesmiddelen staan onder druk door de exorbitant hoge prijzen”, schrijft het Zorginstituut.

Vaak is onduidelijk in hoeverre de dure medicijnen het leven van patiënten verbeteren. Het instituut suggereert daarom dat bij toelating van nieuwe middelen ook wordt gekeken of ze voldoende gezondheidswinst opleveren.

    • Karel Berkhout