In beeld

Froome grijpt de macht - de tweede Tourweek in beeld

Met de tweede rustdag in de Tour de France is het ook tijd voor de tweede fotoserie. Het was een bewogen week in Frankrijk. Zo greep Chris Froome al meteen in de eerste bergrit de macht en liet Robert Gesink zien dat hij in uitstekende vorm verkeert. Minder was het presteren van Alberto Contador en Vincenzo Nibali, twee van de favorieten, die op weg naar La Pierre-Saint-Martin stevig door het ijs zakten. In de ritten daarop presteert de concurrentie beter, maar desondanks lijkt de Tour bij het ingaan van de Alpen al beslist: Froome leidt met ruime voorsprong op Nairo Quintana en Tejay Van Garderen. Robert Gesink en Bauke Mollema zijn zevende en negende. Voor morgen staat de eerste Alpenrit op het programma.
Na te zijn gelost op de Col du Tourmalet moet Laurens ten Dam in de afdaling op jacht naar de de groep met Froome en Gesink.
ANP / Bas Czerwinski
Even een high five met klassementsleider Chris Froome.
Reuters / Stefano Rellandini
Na de zeperd van zijn kopman Vincenzo Nibali een dag eerder doet Lieuwe Westra een poging om weg te komen in de rit naar Cauterets. Samen met Michal Kwiatkowski, Bob Jungels en Edvald Boasson Hagen mag de Fries een uurtje vooraan rijden. Dan wordt hij weer ingehaald door het peloton.
AFP / Lionel Bonaventure
Een andere verrassing op La Pierre-Saint-Martin is Robert Gesink. Hij wordt vierde in de eerste bergrit. Voor tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador. Voor Vincenzo Nibali, de winnaar van de vorige editie. En voor landgenoot Bauke Mollema. Gesink is terug!
ANP / Bas Czerwinski
Het peloton tijdens die tiende rit, vorige week dinsdag.
EPA / Yoan Valat
Hij kwam al als beste uit de eerste Tourweek, maar in de tiende rit laat Chris Froome pas zien hóé goed hij deze ronde is. Op weg naar La Pierre-Saint-Martin rijdt de Brit - met hulp van Richie Porte - alle concurrenten uit het wiel. Naaste bedreiger Nairo Quintana wordt derde, op meer dan een minuut.
Reuters / Eric Gaillard
Westra kreeg eerder niet de ruimte om te ontsnappen uit het peloton, maar een andere kopgroep wel. Onder hen is ook Rafal Majka, die vorig jaar nog de bolletjestrui won, maar nu op grote achterstand staat. Op de Tourmalet rijdt de Pool weg van zijn medevluchters en komt solo aan in Cauterets.
EPA / Kim Ludbrook
Voor héél eventjes is Lance Armstrong terug in de Tour. Of beter gezegd: een toertocht in de schaduw van de ronde. De terugkeer van de renner die zeven keer de Tour won maar al zijn zeges kwijtraakte na zijn dopingbekentenissen verdeelt de meningen.
Reuters / Fred Lancelot
Op de Muur van Hoei was Joaquim Rodríguez al de beste en in de tweede Pyreneeënrit herhaalt hij dat kunstje. Op de lastige weg naar Plateau de Beille ontsnapt hij met een kopgroep. Op de steile slotklim kan niemand hem volgen.
Reuters / Stefano Rellandini
Toeschouwers in neppe bolletjestruien kijken in de twaalfde etappe naar Michal Kwiatkowski en Sepp Vanmarcke, die tijdelijk aan de leiding gaan.
AFP / Jeff Pachoud
Na drie ritten in de Pyreneeën ligt het eerste gebergte achter de rug. Tussen Muret en Rodez rijden de renners de eerste overgangsrit.
EPA / Yoan Valat
Een vertrouwd beeld in die rit tussen Alpen en Pyreneeën: de zonnebloemen.
Reuters / Eric Gaillard
Hoewel hij de groene trui nauwelijks nog kan mislopen, rijdt Peter Sagan nog geen heel gelukkige Tour. Hij werd al drie keer tweede, en in de dertiende rit overkomt hem dat opnieuw. In een sprint-à-deux met Greg van Avermaet delft de Slowaak het onderspit.
EPA / Kim Ludbrook
Voorafgaand aan de ronde werd nog met enige spot naar MTN-Qhubeka gekeken. Wat had die Afrikaanse ploeg nou te zoeken in de grootste wielerronde van het jaar? In de veertiende etappe bewijst de Brit Stephen Cummings het ongelijk van alle criticasters. Hij wint, mede doordat de Franse Romain Bardet en Thibaut Pinot elkaar niets gunnen.
Reuters / Benoit Tessier
In een langgerekt lint rijdt het peloton over een brug op weg naar Mende.
AFP / Jeff Pachoud
Ver achter de eenzame kopgroep freewheelt het peloton richting Mende. Maar op de slotklim zullen nog enkele venijnige demarrages plaatsvinden.
AFP / Jeff Pachoud
Op de steile Côte de la Croix Neuve doet Nairo Quintana een nieuwe poging Froome op achterstand te rijden. Maar de Brit volgt attent en verslaat Quintana op de finish nog in een sprintje.
AFP / Lionel Bonaventure
Met zo veel fotografen bij één wedstrijd is het moeilijk om een unieke foto te maken. Helemaal als je met z'n vieren op dezelfde plek gaat staan.
EPA / Sebastien Nogier
André Greipel is deze ronde met afstand de beste sprinter. Van de drie vlakke aankomsten tot dusver won hij al twee keer. In de vijftiende etappe voegt hij daar een derde overwinning aan toe.
EPA / Yoan Valat
Wat je niet op televisie ziet: een helikopter filmt de renners in de rit naar Valence.
AFP / Jeff Pachoud
Alsof 201 kilometer fietsen nog niet genoeg is, rijdt Tejay van Garderen aan het begin van de vijftiende etappe nog eventjes warm.
Reuters / Benoit Tessier
De zestiende etappe staat in het teken van een grote vlucht. Maar geen Nederlanders, in die kopgroep van meer dan twintig man.
EPA / Sebastien Nogier
Het is nog even wachten voor de renners op weg naar Valence passeren.
AFP / Jeff Pachoud
Tot gisteren reed Lampre een kleurloze Tour. De Spanjaard Ruben Plaza brengt daar verandering in. Hij wint de laatste rit voor de Alpen.
AFP / Kenzo Tribouillard