Druk om te presteren zorgde voor creatieve boekhouding Toshiba

Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Zeven jaar lang hield Toshiba er een nogal creatieve boekhouding op na. Volgens een onafhankelijke onderzoekscommissie blies de elektronicagigant in die tijd de inkomsten met zo’n 1,2 miljard dollar op vanwege gigantische druk vanuit het management om goed te presteren, schrijft Asia Nikkei Review.

Hoewel bestuursvoorzitter Hisao Tanaka en zijn voorganger Norio Sasaki deze gang van zaken ontkennen, krijgen zij geen bijval van werknemers die voor het onderzoek geïnterviewd werden. De bovenste laag van het management stelde volgens hen elke maand “doelen” op, inkomstenstijgingen, die uiterst agressief gepresenteerd werden. Het resulteerde in balansen waar toekomstige inkomsten al werden opgetekend als daadwerkelijk behaalde inkomsten. Elk kwartaal leverde dat steeds meer fictieve cijfers op om de gaten te vullen, verliezen te verhullen en fictieve groei te simuleren, laat een Toshiba-werknemer weten.

De financiële crisis, de aardbeving in 2011 en de problemen met de kerncentrale van Fukushima leverden Toshiba harde klappen op die samen met de creatieve boekhouding de toekomst van het bedrijf onzeker heeft gemaakt.

Ruimtevaarttopman China waarschuwt voor buitenlandse short-sellers

De bestuursvoorzitter van Aviation Industry Corp of China (Avic), het grootste ruimtevaartbedrijf van het land, waarschuwt voor “gevaarlijke buitenlandse investeerders” die de beurs ondermijnen, schrijft South China Morning Post. Volgens Lin Zuoming willen die de Communistische Partij van China omverwerpen met short-selling.

Avic is een van de vele staatsbedrijven die door de autoriteiten en toezichthouders is opgedragen om de eigen aandelen terug te kopen om de onstuimige Chinese beurzen te kalmeren. De forse koersdalingen worden gezien als het gevolg van speculatieve handel door buitenlanders. Avic kocht begin deze maand, nadat de Shanghai Composite Index meer dan 31 procent kromp, voor meer dan 338 miljoen yuan (50 miljoen euro) aan eigen aandelen op. Als lid van de Partij kocht bestuursvoorzitter Lin zelf ook meer dan tweeduizend aandelen van zijn dochtermaatschappijen terug.

Meer Zuid-Koreaanse zonne-energie in de VS

Het Zuid-Koreaanse energiebedrijf OCI, de meest vooraanstaande zonne-energieproducent van het land, verkoopt volgens Yonhap zijn Amerikaanse chemische tak aan het Turkse Ciner Group. Deze transactie levert OCI zo’n 429 miljoen dollar (396 miljoen euro) op in contanten die de kernactiviteiten moet ondersteunen.

Naar verwachting wordt de verkoop van OCI Chemical Corp in september afgerond. Hiermee komt ook OCI Wyoming LLC, een van de belangrijkste wereldwijde producenten van natuurlijk natriumcarbonaat, in Turkse handen.

“Deze deal draagt bij aan het opzetten van nieuwe ondernemingen op de Noord-Amerikaanse markt waaronder onze zonne-energie tak”, laat een medewerker van OCI in een verklaring weten. “We onderzoeken een strategische formule om zonne-energie, energie-opslag en chemicaliën te balanceren”. In 2011 maakte OCI zijn intrede op de Amerikaanse energiemarkt. Een jaar later kocht het een 400 megawatt zonne-energiecentrale in Texas.

    • Hans Klis