Drie Spaanse journalisten vermist in Syrië - ‘drietal mogelijk ontvoerd’

Een archieffoto van een barricade langs een weg bij Aleppo. Een Syrische soldaat onderzoekt daar een auto na enkele dagen van gevechten met jihadisten van IS. Foto EPA / Sana

Drie Spaanse journalisten die aan het werk waren in de Syrische stad Aleppo worden sinds begin vorige week vermist. Het vermoeden bestaat dat ze zijn ontvoerd, zo liet de Spaanse vereniging voor journalisten (FAPE) dinsdag aan persbureau Reuters weten. Het drietal was sinds 10 juli aan het werk in Syrië.

De laatste keer dat de journalisten een teken van leven gaven, was op 12 juli, zo zei voorzitter Elsa Gonzalez van FAPE tegenover de Spaanse nationale televisie. De drie waren op dat moment aan het werk in de omgeving van Aleppo, maar het is niet duidelijk of dat ook de plek is waar ze vermist zijn geraakt.

Ontvoering niet zeker

Eerder op de avond berichtten Spaanse media nog dat het drietal was ontvoerd, maar daarover is de journalistenvereniging nu minder stellig. “Op dit moment spreken we alleen van een vermissing”, aldus Gonzalez. Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt alleen op de hoogte te zijn en aan de zaak te werken.

Dat de vereniging vreest voor ontvoering is niet ongegrond. Ook vorig jaar werden in dezelfde regio al Spaanse journalisten ontvoerd. En ook collega’s uit andere landen zijn in het verleden gekidnapt, veelal door jihadisten van terreurbeweging Islamitische Staat. Een van hen was de Amerikaan James Foley, die vorig jaar in een video werd onthoofd.

Het gebied waar de journalisten werkten versterkt eveneens de vermoedens, stelt FAPE-voorzitter Gonzalez. In Aleppo wordt al tijdlang fel gevochten en delen van de stad zijn in handen van IS. Ook delen van het gebied rond Aleppo zijn bezet door de rebellen van de terreurbeweging.

    • Joost Pijpker