Dode bij grote brand in het centrum van Den Haag

Brandweerlieden bestrijden een brand in een portiekwoning in het centrum van Den Haag.
Brandweerlieden bestrijden een brand in een portiekwoning in het centrum van Den Haag. ANP / Ginopress

Bij een grote brand in de Torenstraat in het centrum van Den Haag is vannacht iemand overleden. Drie personen raakten gewond. Dat meldt de brandweer van de regio Haaglanden.

De persoon is door de politie naar buiten gebracht en daar gereanimeerd, maar overleed aan de verwondingen. De gewonden zijn met verschillend letsel naar ziekenhuizen in de buurt gebracht.

Twitter avatar Brandweer_HGL Brandweer Haaglanden Den Haag - In de Torenstraat woedt een zeer grote brand. Één persoon helaas overleden. Bewoners worden opgevangen op politiebureau.

Veel rook en waterschade

De brand is rond kwart voor twee ontstaan, vertelt een woordvoerder.

“Het betreft een straat met op de begane grond winkels, en daarboven vier woonlagen. Vermoedelijk is de brand op de eerste etage ontstaan en doorgeslagen naar de tweede etage. Er zijn nogal wat woningen met rook en waterschade.”

Bewoners en omwonenden zijn opgevangen op een nabijgelegen politiebureau. Sommige van hen konden vanochtend terugkeren naar hun woning, nadat de politie die had vrijgegeven. Twaalf woonruimten zijn niet meer toegankelijk. De gemeente Den Haag biedt die bewoners een alternatieve woonruimte.

De politie heeft bewoners geholpen zichzelf in veiligheid te brengen; aan de achterkant van het pand kwamen mensen bijvoorbeeld via het balkon in de tuin terecht. Een aantal agenten heeft daarbij rook ingeademd en is door ambulancepersoneel ter plaatse behandeld.

Zeer grote brand

De brand is opgeschaald naar “zeer groot” omdat niet duidelijk was hoeveel woningen de brand besloeg, en omdat zij via meerdere ingangen betreden konden worden. Ook sloeg het vuur vanaf de achterkant van het pand uit. Bovendien was onduidelijk of er nog mensen binnen waren in woningen. Rond half vijf vanmorgen was de brand onder controle.

    • Mirjam Remie