2Doc: Meer dood dan levend

Visión en Acción is een psychiatrische inrichting net buiten de stad Juaréz, in het noorden van Mexico. Hier komen mensen terecht die nergens anders meer naartoe kunnen; dakloos, drugsverslaafd of met zware psychiatrische aandoeningen. „Toen ik hier kwam, was ik dood” zegt Josué Rosales in de documentaire Meer dood dan levend (Dead When I Got Here, 2015) van Mark Aitken. Na een leven vol drugs en criminaliteit kwam Rosales er in de inrichting weer bovenop. Inmiddels heeft hij zelfs de leiding. Het gebouw is krakkemikkig en de voorzieningen zijn slecht. Er wonen

gemiddeld 120 patiënten. Van professionele medische hulp is vrijwel geen sprake , de bewoners moeten voor

elkaar zorgen. De documentaire volgt niet alleen het leven in de de inrichting. Met hulp van de filmmakers komt Rosales weer in contact met zijn dochter, die in Californië woont. Ze hebben elkaar 22 jaar niet gezien. Regisseur Aitken vond de inspiratie voor zijn film in een boek over Juárez, Murder City van schrijver Charles Bowden (1945–2014). Bowden werkte drie jaar mee aan de productie, maar overleed voordat de documentaire afgerond was.