Dijsselbloem: bonus Huges niet goedgekeurd

Toenmalig NS-topman Timo Huges heeft in maart ten onrechte intern opdracht gegeven om bonussen uit te betalen aan zichzelf en de financieel directeur van NS. Minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA) heeft dat gisteren opnieuw gezegd in een gisteren verstuurde brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Dijsselbloem ging de raad van commissarissen van NS op 10 februari akkoord met die bonussen, maar draaide de raad dat besluit daags erna terug, in afwachting van een gesprek met Dijsselbloem over de kwestie. De minister ging op 26 februari weliswaar akkoord met de bonussen, maar wilde nog tijd hebben om dat besluit verder uit te werken. Dat was pas op 2 juni het geval. In dat licht, schrijft Dijsselbloem, „vind ik het opmerkelijk dat een NS-functionaris (in maart, red) zijn personeelsdirecteur de opdracht geeft een aan hem toekomende beloning uit te betalen. Dat is niet in overeenstemming met een goede corporate governance”. De uitbetaling was volgens Dijsselbloem ook niet geautoriseerd door de raad van commissarissen.

De lezing van de minister is in strijd met die van NS. In interne correspondentie stond dat de bonussen waren goedgekeurd en besproken met het ministerie van Financiën.

Dijsselbloem is in de brief spaarzaam met informatie over het ontslag van Huges omdat de ex-topman heeft aangekondigd bij de rechter 179.000 euro aan achterstallig salaris te eisen.