De aanbieding was té goed, vond Van Gelder

Na veertig jaar verruilt Jack van Gelder de NOS voor Sport1. Vanwege het geld – en de Champions League.

None
Foto ANP

Twee maanden geleden zaten de NOS en Jack van Gelder nog om tafel. Van Gelder (64) nadert zijn pensioenleeftijd, maar hij dacht nog niet aan stoppen. De NOS ook niet: een schat aan radio- en televisie-ervaring en een telefoonboekje dat teruggaat tot Rinus Michels laat niemand zomaar lopen. Ze spraken een contract van minstens drie jaar af. Te beginnen met een nieuw seizoen Studio Voetbal, dat Van Gelder sinds 2002 presenteert.

Het mocht niet baten, bleek gisteren. Van Gelder wil weg en vertrekt vanaf half september naar betaalzender Sport1. Hij tekent voor minstens drie jaar. Van Gelder sluit daarmee een carrière van veertig jaar bij de NOS als radio– en tv-presentator af.

Het hogere salaris speelt „absoluut” mee in zijn overstap, zegt Van Gelder. Sport1 heeft een „dusdanig lucratieve aanbieding” dat hij niet kon weigeren. Bovendien mag Van Gelder bij Sport1 commercials inspreken, iets dat de NOS hem verbood. Hoeveel Van Gelder gaat verdienen is onduidelijk.

De bijverdiensten hingen altijd om ‘Cheque van Geld’ heen. In 1979 werd hij pr-manager van Johan Cruijffs kledingmerk Cruyff Sports (Van Gelder komt uit een modefamilie). In 1993 richtte hij kledinglijn For Fellows op, hij is partner van chocolademerk Chocoloco, speelde in de musical Les Misérables en vertolkte vorig jaar Pontius Pilatus in EO-hit The Passion. Ook is Van Gelder al vanaf 3.500 euro in te huren als spreker.

Gebrek aan sport

Daar komt bij dat de NOS voor sportpresentatoren een steeds minder aantrekkelijke werkgever wordt. Dit seizoen verloor de omroep de uitzendrechten van de Champions League aan SBS en de Olympische Spelen vanaf 2018 aan Eurosport. Nadat eerder Humberto Tan, Toine van Peperstraten en Mart Smeets vertrokken, raakt de NOS nu opnieuw één van zijn belangrijkste gezichten – en stemmen – kwijt.

Het verlies van de Champions League kwam bij Van Gelder aan „als een mokerslag”, zegt hij. Bij Sport1 mag hij het Europese topvoetbal weer presenteren, net als de EK- en WK-kwalificatiewedstrijden. Ook hoopt hij op uitstapjes naar andere sporten, zoals naar zijn hobby golf.

Radio zit er bij Sport1 in ieder geval niet in. Zo verliest Nederland een van de beste radiostemmen van dit moment. NOS-radiocommentator Arman Avsaroglu zet het geluid van de televisie op stil en de radioboxen vol open als Van Gelder commentaar levert, en hij is niet de enige. „De luisteraar wil meegesleept worden. Jack appelleert aan dat gevoel.”

Niet toevallig behoren Van Gelders meest memorabele fragmenten ook tot de hoogtepunten uit het Nederlandse voetbal. Van Gelder is op zijn best als zijn podium het grootst is. Nederland-Brazilië op het WK in 2010. De Champions League-finale Ajax-Milan 1995. Hij ‘deed’ bijna driehonderd interlands. Vorig jaar won Van Gelder voor zijn oeuvre de Marconi Impact Award – een radioprijs.

Met Bas Ticheler, van 2005 tot 2014 vaste radiopartner bij Langs de Lijn, becommentarieerde Van Gelder alle interlands van Oranje. Ticheler was de bedaarde helft. „Waar ik rustig was als hij aan het woord was, schreeuwde Van Gelder gerust door mijn commentaar heen”, zegt hij.

De gezellige buurman

Op televisie is Van Gelder de gezellige buurman. Van Gelder vergat soms, bij Studio Voetbal of Studio Sportzomer, de belangrijke vraag te stellen. „Die fluisterde ik hem dan wel eens in”, zegt zijn eindredacteur Ewoud van Winsen. Interviews met voetballers en trainers doet hij het liefst met een glimlach en een schouderklop. Na de gewonnen halve finale tegen Uruguay op het WK van 2010 kwam Wesley Sneijder bij hem op schoot zitten, bij gebrek aan stoelen.

Zijn interview met Guus Hiddink in de ‘Oranje-dip’ na de kwalificatiewedstrijd vorig najaar tegen Tsjechië bewees voor eventjes het tegendeel. Hiddink gunde hem daarna niet het baantje als perschef bij het Nederlands elftal, waar hij begin dit jaar naar solliciteerde.

    • Menno Sedee