Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

CBS: koopwoningen duurder, grootste prijsstijging in Amsterdam

De huizenprijzen stijgen verder zo blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van CBS en het Kadaster
De huizenprijzen stijgen verder zo blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van CBS en het Kadaster Foto ANP/ Robin Utrecht

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn afgelopen maand met 2,6 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van juni 2013 toen ze een dal bereikten. De prijsstijging is het grootst in Amsterdam, zo blijkt uit onderzoek van CBS en het Kadaster.

De prijs van bestaande koopwoningen ligt ongeveer op hetzelfde prijsniveau als in oktober 2003. Het is nog wel 17,6 procent lager ten opzichte van augustus 2008 toen de huizenprijzen een piek bereikten.

Prijzen zijn met 8 procent gestegen in Amsterdam

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat er in juni 15.147 woningen zijn verkocht. Een stijging van bijna 34 procent ten opzichte van vorig jaar. In de eerste helft van 2015 zijn er 75.249 woningen verkocht. Dat is 19,4 procent meer dan een jaar eerder.

In het tweede kwartaal van 2015 stegen de prijzen van woningen het hardst in de vier grote steden. Vooral in Amsterdam zijn de woningen duurder geworden. Hier stegen de prijzen met gemiddeld 8,1 procent. Woningen in Utrecht waren 5,3 procent duurder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, in Den Haag 4,3 en in Rotterdam 3,3 procent. Ook provincie Noord-Holland kende met 5,4 de hoogste prijsstijging. In Overijssel stegen de prijzen het minst. Deze woningen zijn gemiddeld 0,7 procent duurder geworden dan een jaar eerder.