Brandbrief aan burgemeester Almere om ‘motorincident’

Burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere heeft een brandbrief ontvangen van vertegenwoordigers van de Afrikaanse en Surinaamse gemeenschap in Nederland, meldt Omroep Flevoland. De aanleiding is het ‘motorincident’ dat ruim een week geleden in haar stad plaatsvond.

Een 13-jarige jongen werd door een motoragent aangehouden omdat hij meerdere keren een valse identiteit opgaf. Omstanders filmden hoe hij vervolgens vastgeketend aan de politiemotor werd gedwongen mee te rennen door de binnenstad van Almere. Het filmpje trok op internet veel aandacht:

https://www.youtube.com/watch?v=V1gXMZAv48k&feature=youtu.be

Surinaams volkslied

Comité Boni uit in de brief haar bezorgdheid over een “trend”: “machtsmisbruik van de Nederlandse politie richting burgers van Afrikaanse afkomst”. Het motorincident beschrijft de groep als “zeer levensgevaarlijk” en “mensonwaardig”.

De organisatie vraagt burgemeester Jorritsma maatregelen te nemen. Comité Boni wil een gesprek met de burgemeester en de politie “ter voorkoming van dergelijke incidenten in de toekomst”. De naam van de actiegroep is afgeleid van de Surinaamse guerillastrijder Boni die in de achttiende eeuw vocht tegen kolonialisten.

Bij de overhandiging van de brandbrief (pagina 1, pagina 2) droegen de actievoerders, die met ongeveer vijftig personen naar het stadhuis waren gekomen, spandoeken en zongen ze het Surinaamse volkslied. Volgens Omroep Flevoland wil de burgemeester eerst het onderzoek van de recherche afwachten, voordat ze commentaar geeft op de brief.

Inmiddels is de politie-eenheid Midden-Nederland een onderzoek gestart naar het gedrag van de betrokken agent. Gedurende het onderzoek doet de agent alleen werkzaamheden op het politiebureau.

    • Menno Sedee