Apple boekt meer omzet en winst - miljardenverlies voor Microsoft

Apple Watches in een winkel in Bangkok. Foto EPA / Rungroj Yongrit

Apple heeft vorig kwartaal veel meer omzet behaald dan een jaar geleden, vooral door de verkoop van telefoons. Het Amerikaanse bedrijf verkocht tussen april en juni voor 49,6 miljard dollar (45,3 miljard euro) aan producten, zo maakte Apple vanavond bekend. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was dat nog 37,4 miljard.

Ook de winst van Apple is aanmerkelijk hoger dan een jaar eerder. Netto komt het bedrijf uit op een winst van bijna 10,7 miljard euro, een kleine drie miljard meer dan in dezelfde periode van 2014. Het bedrijf presteert daarmee boven de verwachtingen: marktkenners van Yahoo hadden ingezet op een iets lagere omzet en winst.

Weinig cijfers over Apple Watch

Apple haalde ook vorig kwartaal weer het merendeel van zijn omzet uit de verkoop van telefoons, al een aantal jaar de melkkoe van het bedrijf. De omzet uit telefoons bedroeg de afgelopen drie maanden 31,4 miljard dollar, tegen 19,8 miljard vorig jaar. De omzet uit de verkoop van tablets lag juist lager dan vorig jaar.

Ook onder het kopje ‘andere producten’ is de omzet afgelopen kwartaal gestegen ten opzichte van vorig jaar. Hieronder valt de Apple Watch, de smartwatch die Apple sinds vorig kwartaal verkoopt. Hoeveel van die omzet van 2,6 miljard aan horloges te danken is, en hoeveel klokjes er in één kwartaal zijn verkocht, is niet in de cijfers terug te vinden.

Miljardenverlies Microsoft door afschrijving

Anders dan Apple moest Microsoft vanavond juist een stevig verlies presenteren. Het softwarebedrijf uit Redmond kwam eind juni 3,2 miljard euro tekort, terwijl een jaar eerder nog een winst van 4,6 miljard werd geboekt. Dat verlies is volledig te wijten aan een eenmalige afschrijving die Microsoft moet doen op de bedrijfsonderdelen die het overnam van Nokia.

Zonder die eenmalige kosten deed het bedrijf achter besturingssysteem Windows het juist iets beter dan een jaar geleden. Op het gebied van verkopen was dat overigens niet het geval: de omzet van Microsoft kwam vorig kwartaal uit op 22,2 miljard dollar. Dat is ruim een miljard minder dan een jaar eerder.

    • Joost Pijpker