AkzoNobel ziet omzet en winst stijgen in tweede kwartaal

Exterieur van het hoofdkantoor van AkzoNobel in Amsterdam.
Exterieur van het hoofdkantoor van AkzoNobel in Amsterdam. Foto ANP/Koen van Weel

Verf- en chemieconcern AkzoNobel heeft in het tweede kwartaal van 2015 de omzet zien groeien en meer winst geboekt ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De positieve resultaten zijn vooral te danken aan bezuinigingen en de verkoop van een bedrijfsonderdeel.

De omzet van het bedrijf in Q2 steeg met 6 procent naar een totaal van 3,9 miljard euro. Tegelijkertijd nam de nettowinst met 61 procent toe ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014 naar 331 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg van 353 miljoen naar 486 miljoen euro.

Onderdeel en techniek verkocht

Het bedrijf noemt bezuinigingen, de verkoop van bedrijfsonderdelen en gunstige wisselkoerseffecten als belangrijkste oorzaken van de zwarte cijfers. AkzoNobel verkocht in mei het bedrijfsonderdeel Paper Chemicals voor 153 miljoen euro aan het Finse Kemira. Eerder deze maand werd ook de biomaterials-technologie aan Ashland, een Amerikaans chemiebedrijf, verkocht.

De afgelopen maanden voerde het verf- en chemiebedrijf kostenbesparingen en efficiëntieslagen door. Nu ziet AkzoNobel ook de kosten die gepaard gaan met de doorgevoerde reorganisaties afnemen.

    • Sam de Voogt