Advies: stapsgewijze groei voor Eindhoven Airport

Foto: ANP / Sash Alexander

Eindhoven Airport mag verder groeien tot 43.000 vliegbewegingen in 2020. Dat adviseert oud-minister Hans Alders na overleg met betrokkenen.

Dit jaar zijn er bijna 29.000 zogeheten ‘vliegbewegingen’ - een start of een landing van een vliegtuig geldt als een vliegbeweging. In 2020 zouden er 43.000 vliegbewegingen mogen plaatsvinden. Per jaar mogen er 3500 vluchten bij komen. Ook komt er meer ruimte voor groei in de avonduren en in het weekend.

Aantal passagiers afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld

Staatssecretaris Mansveld (Luchtvaart, PvdA) en Hennis (Defensie, VVD) hadden vorig jaar al besloten dat de luchthaven van Eindhoven stapsgewijs mocht groeien. In de eerste fase, tot eind dit jaar, kon Eindhoven uitbreiden van 19.000 naar 29.000 vliegbewegingen. Om nog verder te mogen groeien, moest de luchthaven genoeg doen aan duurzaamheid en tegen geluidsoverlast voor omwonenden. Volgens Alders is dat gelukt, bericht persbureau ANP.

Eindhoven is het tweede vliegveld van Nederland, na Schiphol. In 2009 reisde nog 3,7 procent van alle passagiers via Eindhoven, vorig jaar was dat gestegen tot 6,5 procent. Het aantal passagiers is in de afgelopen vijf jaar gestegen van 1,7 miljoen tot vier miljoen. Het aantal bestemming is in dezelfde periode gestegen van dertig naar meer dan zeventig.  Vooral veel budgetmaatschappijen kiezen voor het vliegveld.

Omliggende gemeenten vinden het groeitempo te hoog

De twaalf omliggende gemeenten - uitgezonderd Eindhoven - zijn tegen het advies, meldt het Brabants Dagblad. Volgens hen is onder meer het tempo waarin het aantal vluchten zou toenemen te hoog. ANP meldt dat de gemeenten pas instemmen met de groei als er minder vluchten zijn tussen 23.00 uur en middernacht en het rustig blijft op zondagochtend.

Het gaat om de gemeenten Bergeijk, Best, Bladel, Eersel, Heeze-Leende, Laarbeek, Oirschot, Sint-Oedenrode, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. Zij hebben samen ruim een kwart miljoen inwoners.

    • Eva de Valk