De 99e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is begonnen

Wandelaars tijdens het startschot op de Wedren voor de start van de 99ste editie Vierdaagse van Nijmegen. De eerste wandeldag heet traditiegetrouw de Dag van Elst. ANP / Piroschka van de Wouw

De eerste deelnemers van de Nijmeegse Wandelvierdaagse zijn vanochtend om 04.00 uur op pad gegaan. Ze lopen vandaag de dag van Elst.

Voor de 99ste editie van het jaarlijkse Nijmeegse wandelevenement hebben zich dit jaar 42.684 mensen aangemeld.

De vroegste vertrekkers zijn de wandelaars die het lange parcours van 50 kilometer afleggen. Daarna volgen de lopers voor de 40 kilometer en de 30 kilometer. De wandelroute voert over de Waal naar Elst, vanwaar de naam ‘de dag van Elst’.

Grijze dag, in de loop van de dag opklaringen

Wandelaars moeten rekening houden met uiteenlopende weersomstandigheden. Volgens het KNMI begint de dag grijs met kans op lichte regen en klaart het in de loop van de ochtend op.

Net als in voorgaande jaren staan er weer honderden hulpverleners van het Rode Kruis klaar langs het parcours om wandelaars met fysieke klachten op te vangen en duizenden blaren te behandelen.

Voor het eerst fixatiepleister

De hulpverleners van het Rode Kruis zullen komende week weer duizenden blaren op voeten van vierdaagselopers behandelen. Om de wandelaars zo snel mogelijk weer op pad te kunnen sturen, zet het Rode Kruis dit jaar voor het eerst de fixatiepleister in. Dat is een grote, dunne, flexibele pleister van tien centimeter breed, die in de gewenste vorm en grootte kan worden geknipt. Er wordt onderzocht wat wandelaars van de pleistermethode vinden. (ANP)

NU.nl heeft een livestream over de Vierdaagse:

Volg wandelaars via de Vierdaagse-app.