‘Ongekend grote’ wapenvondst in Nieuwegein

In Nieuwegein is een “ongekend grote hoeveelheid” vuurwapens gevonden. Het gaat volgens topman Herman Bolhaar van het Openbaar Ministerie om een van de grootste wapenvondsten ooit.

De politie heeft vorige week een van de grootste wapenvondsten ooit gedaan.
De politie heeft vorige week een van de grootste wapenvondsten ooit gedaan. Foto ANP / Valerie Kuypers

In Nieuwegein is een “ongekend grote hoeveelheid” vuurwapens gevonden. Het gaat volgens topman Herman Bolhaar van het Openbaar Ministerie (OM) in het radioprogramma De Ochtend om een van de grootste wapenvondsten ooit.

De politie en het OM deden de vondst vorige week woensdag al in een opslagruimte. Het arsenaal bestaat uit zeker zestig pistolen en revolvers, negen handgrantaten, 36 automatische wapens en grote hoeveelheden munitie. Ook is een tiental kogelwerende vesten in beslag genomen.

Acht verdachten

Volgens de politie houdt de vondst verband met een groep die zich bezighoudt met de voorbereiding van “zéér ernstige” delicten. In het onderzoek zijn inmiddels acht mannen aangehouden, afkomstig uit Tiel, Wijk bij Duurstede, Utrecht en Nieuwegein. Bij het doorzoeken van de woningen van de verdachten heeft de politie beslag gelegd op onder meer telefoons, computers, een kilo cocaïne, zevenhonderd gram hasj, xtc-pillen, twee gestolen auto’s, een mini-Uzi en een zelfgemaakte fragmentatiebom. Zeven van de verdachten zijn vrijdag door de rechter-commissaris in Amsterdam voor twee weken in bewaring gesteld.

Bolhaar noemde in De Ochtend de vondst het gevolg van “rivaliteit in de drugssfeer”. Hij schetste een drugswereld waarin Nederlanders zich vooral richten op hennep en cocaïne, Marokkanen op cocaïne en Turken op heroïne. Als leden van verschillende groepen in elkaars invloedssfeer komen, kan dat “heftige vormen van wapengebruik” tot gevolg hebben, zei Bolhaar.

Kalasjnikovs

Het Landelijk Parket van het OM en de landelijke recherche van de politie richten zich al enige tijd op criminele groepen die met gestolen auto’s en automatische vuurwapens liquidaties mogelijk maken. In toenemende mate wordt bij liquidaties gebruik gemaakt van automatische vuurwapens zoals kalasjnikovs.

Bij de liquidatiegolf in Amsterdam begin dit jaar waren opvallend veel kalasjnikovs gebruikt. De politie heeft toen ook automatische wapens en handgranaten in beslag genomen.