Zeker tien Afghaanse militairen gedood door Amerikaans ‘eigen vuur’

Een Amerikaanse luchtaanval op een Afghaanse legerpost heeft aan zeker tien Afghaanse soldaten het leven gekost. Dat meldt persbureau AFP.

Twee drones op een legerbasis in de provincie Logar, in 2012. De VS hebben een jaarlijkse bonus van 15.000 dollar uitgekeerd voor loyale dronepiloten, bleek vorige week. Er is tekort aan mankracht. Drones zijn een essentieel onderdeel van de Amerikaanse strijd tegen extremisten.
Twee drones op een legerbasis in de provincie Logar, in 2012. De VS hebben een jaarlijkse bonus van 15.000 dollar uitgekeerd voor loyale dronepiloten, bleek vorige week. Er is tekort aan mankracht. Drones zijn een essentieel onderdeel van de Amerikaanse strijd tegen extremisten. AFP

Een Amerikaanse luchtaanval op een Afghaanse controlepost heeft aan zeker tien Afghaanse soldaten het leven gekost. Dat meldt persbureau AFP.

De aanval vond vanmorgen vroeg plaats in de plaats Baraki in de provincie Logar, ten zuiden van Kabul; een groot bolwerk van de Talibaan. Volgens de districtsgouverneur Mohammad Rahim Amin voerden twee Amerikaanse helikopters de aanval uit. Een Amerikaanse functionaris liet weten bekend te zijn met “een incident waarbij Amerikaanse troepen betrokken zijn”.

De controlepost ligt volgens Amin “niet in een verdacht gebied”. Op het moment dat de Amerikanen de aanval inzetten, “wapperde de Afghaanse vlag”, voegt hij toe. Het gebeurt geregeld dat zogenoemd ‘eigen vuur’, van internationale troepen of het Afghaanse leger, burgers of eigen soldaten raakt. Volgens de VN-missie in Afghanistan zijn er daardoor in de eerste vier maanden van dit jaar al bijna duizend Afghanen om het leven gekomen.

In december eindigde de internationale missie in Afghanistan. Op dit moment zijn er nog zo’n 13.000 internationale troepen van de NAVO in Afghanistan aanwezig om Afghaanse troepen te trainen en adviseren. Een klein gedeelte daarvan, dat uit Amerikanen bestaat, voert aanvallen uit met drones. Dat gebeurt met name in het oosten van Afghanistan, nabij de grens met Pakistan.

Volgens analisten wijst het frequentere gebruik van de drones tegen IS erop dat Washington alles in het werk stelt de recente opkomst van IS in Afghanistan de kop in te drukken.

Eerste echte overleg met Talibaan

De Talibaan zijn momenteel bezig met een offensief. Sinds vorige week praten de Afghaanse regering en de Talibaan officieel met elkaar, voor het eerst sinds de terreurgroep in 2001 uit haar macht verdreven werd. Sindsdien is een oorlog gaande tussen Afghaanse (en internationale) troepen en de Talibaan. Slechts af en toe spraken de regering en de Talibaan elkaar kort, maar tot concrete resultaten hebben die contacten nooit geleid.

    • Joost Scheffers