Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Zeker 30 doden bij aanslag in Turks stadje nabij Kobani

Een aantal stoffelijke overschotten liggen op de grond in het Turkse stadje Suruç nadat in een cultureel centrum een explosie plaatsvond. Daarbij vielen 27 doden en raakten meer dan 100 mensen gewond.
Een aantal stoffelijke overschotten liggen op de grond in het Turkse stadje Suruç nadat in een cultureel centrum een explosie plaatsvond. Daarbij vielen 27 doden en raakten meer dan 100 mensen gewond. Foto AP/Ozcan Soysal

Bij een explosie in een cultureel centrum in het Turkse stadje Suruç, dat vlakbij de Syrische stad Kobani ligt, zijn minstens 30 doden gevallen. Ook zouden er honderd mensen gewond zijn geraakt. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een “terroristische aanslag”. De aanslag is nog niet opgeëist.

De Turkse president Erdogan heeft de aanslag veroordeeld. Volgens de Turkse premier Davutoğlu wijzen de eerste resultaten van het onderzoek erop dat Islamitische Staat (IS) betrokken is.

Tegen persbureau AP zei Davutoğlu dat Turkije alle nodige maatregelen tegen IS zal blijven nemen. Ook zegde hij toe dat de veiligheidsmaatregelen aan de Syrische grens worden opgeschroefd.

De Amerikaanse president Obama heeft de aanslag in Turkije in sterke bewoordingen veroordeeld. In een reactie sprak Obama van een ‘gruwelijke aanslag’, die volgens hem aantoonde dat de strijd tegen terrorisme nog niet gestreden is.

Jongerendemonstratie

Op het moment van de aanslag was een demonstratie bezig waarbij volgens ooggetuigen meer dan driehonderd leden van een politieke jeugdgroepering aanwezig waren. De jongeren, lid van de Federation of Socialist Youth Associations (SGDF), waren volgens lokale media van plan naar Kobani af te reizen om daar mee te helpen aan de heropbouw van de stad.

Twitter avatar SeniorB Barzan Sadiq #Suruc blast victims covered by Newspapers. http://t.co/mYQ6wfyZPk

Op internet zijn filmpjes verschenen waarop het moment van de aanslag is te zien en van vlak daarna. WAARSCHUWING: de beelden kunnen als zeer schokkend ervaren worden. Hier is de link naar het moment van de aanslag. En hier van vlak daarna.

Ook in Kobani ging vandaag een bom af. Het is niet bekend of er doden en gewonden zijn gevallen bij deze zelfmoordaanslag. De bom ging af vlak nadat er in Suruç een explosie plaatsvond.

Suruç: Koerdische bevolking en Koerdisch vluchtelingenkamp

Suruç, dat een overwegend Koerdische bevolking heeft, ligt op zo’n 10 kilometer afstand van de Syrische grens en vlakbij Kobani. Kobani werd in juni door de Koerden heroverd op Islamitische Staat (IS) en heeft grote symbolische waarde als het centrum van het Koerdische verzet tegen IS. In het stadje liggen een aantal vluchtelingenkampen waar vooral veel Syrische Koerden, die zijn gevlucht voor het geweld in Kobani, zich bevinden.

Het Turkse stadje op de kaart:

Gevaarlijk gebied

De Turks-Syrische grens is een gevaarlijk gebied waar Koerdische strijders en aanhangers van Islamitische Staat (IS) vaak met elkaar in gevecht raken. Naast Kobani, waar twee weken geleden nog minstens 236 mensen werden vermoord bij een verrassingsaanval van IS, is ook Tal Abyad al het decor geweest van bloedige gevechten.

Veel Syriërs uit de grensstreek vluchten naar Turkije. Minstens 1,5 miljoen vluchtelingen zijn de grens overgestoken. In het toelaten van vluchtelingen is Turkije de laatste jaren heel royaal geweest, aldus NRC-correspondent Marloes de Koning:

“Turkije is heel royaal geweest, maar het staat voor een duivels dilemma. Want hoe onderscheid je een vluchteling van een terrorist, zeker als het om duizenden vluchtelingen per dag gaat.”

Turkije stuurde een aantal weken geleden extra troepen naar het gebied, deels om de grens te beveiligen en deels om de vluchtelingenstroom te controleren. Turkije wil zich zoveel mogelijk afzijdig houden, aldus De Koning:

“Ze willen voorkomen dat het overslaat naar hun eigen land. Want zodra ze een partij worden in de oorlog, dan hebben de andere strijdende partijen een reden om op ze te schieten.”

Een extra complicerende factor is de aanwezigheid van de Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK, die de afgelopen dertig jaar een bloedige guerrilla voerde tegen het Turkse leger voor een eigen staat. De Turkse autoriteiten vrezen dat als de Turkse Koerden hetzelfde willen als de Koerdische milities in Syrië, die nu een eigen hoekje in Syrië veroverd hebben, en de chaotische situatie in het gebied aangrijpen om zich af te scheiden.

Lees ook in NRC Handelsblad: Turkije vreest IS en de Koerden

Kobani is strategisch van beperkt belang, maar staat in grote belangstelling van internationale media. De media volgden de strijd om Kobani op de voet vanaf de heuvels aan de Turkse kant van de grens.

Onze In Beeld over vluchtelingen in Tal Abyad: