Zach Johnson wint Britse Open

Zach Johnson heeft vandaag in het Schotse St. Andrews de Britse Open gewonnen. De Amerikaan versloeg in een play-off over vier holes de Zuid-Afrikaans Louis Oosthuizen (par) en de Australiër Marc Leishman (+2).

Zach Johnson in actie op de Britse Open. Foto EPA / Gerry Penny

Zach Johnson heeft vandaag in het Schotse St. Andrews de Britse Open gewonnen. De 39-jarige Amerikaan versloeg in een play-off over vier holes de Zuid-Afrikaans Louis Oosthuizen (par) en de Australiër Marc Leishman (+2).

Het was Johnsons tweede major in het golf. Het drietal was na 72 holes op een score van 273 geëindigd. Johnson en Leishman liepen op de Old Course een slotronde van 66, Oosthuizen gebruikte 69 slagen in zijn laatste omloop. In de barrage over hole een, twee, zeventien en achttien bleek Johnson (-1) over de sterkste zenuwen te beschikken. Hij pakte in 2007 op de Masters in Augusta zijn eerste titel in een major.

Slecht weer

Het befaamde toernooi werd in Schotland geplaagd door slechte weersomstandigheden. Daardoor moest de vierde en laatste ronde naar maandag worden verschoven. Het was pas de tweede keer in de 144-jarige historie van het Brits Open dat de strijd om de Claret Jug na het weekeinde werd beslist.

De 21-jarige Amerikaan Jordan Spieth verloor op de beruchte zeventiende hole (Road Hole) een slag. Daardoor verspeelde de winnaar van de Masters en het US Open zijn koppositie, die hij met de al uitgespeelde Johnson en Leishman deelde. De getalenteerde Texaan kwam mede aan de leiding dankzij een geweldige putt op de zestiende hole.

Spanning

Met Spieth hielden ook de Australiër Jason Day en Oosthuizen de spanning er tot de laatste hole in. Spieth moest op de achttiende echter genoegen nemen met par, waardoor zijn droom op een unieke trilogie in rook opging. Ook Day kon met een par op de laatste hole geen deelname afdwingen aan de play-offs. Oosthuizen wist met zich een birdie op de achttiende wel te voegen bij Johnson en Leishman.

In de play-offs begonnen Johnson en Oosthuizen met een birdie. Leishman opende met een bogey. Op de tweede extra hole nam Johnson de leiding met een birdie, waar zijn twee rivalen een par lieten noteren. Op de Road Hole moest het drietal met een bogey genoegen nemen waarna Johnson aan een afsluitende par genoeg had om de eindzege veilig te stellen, goed voor een winstpremie van 1,65 miljoen euro.

Emoties

Zichtbaar geëmotioneerd nam Johnson de eerste felicitaties in ontvangst. Met trillende stem zei de Amerikaan:

“Ik kan het nog niet geloven. Het doet nu nog een beetje onwerkelijk aan. Ik voel me geweldig, maar ook een beetje nederig. Het is een grote eer voor mij hier in de historie van het golf een rol te vervullen. Dat mijn naam nu op de trofee komt tussen al die andere grootheden in het golf is surrealistisch. Ik heb dit toernooi geduld, moed en vertrouwen getoond. Ik ben er altijd in blijven geloven. Ik kan niet beter dan dat ik hier de afgelopen dagen heb laten zien.”

(ANP)