Wat doet Action beter dan V&D, Blokker en Hema?

Foto ANP

Klanten zien winkelketen Action als het paradijs van goedkope spulletjes. Maar voor de eigenaren tellen al die kleine bedragen op tot de hoofdprijs. Action is voor hen een waar El Dorado.

Bijna vier jaar geleden kocht de Britse private equityfinancier 3i de meerderheid van de Action-aandelen. De nieuwe aandeelhouders hebben nog geen enkel aandeel verkocht, maar toch hebben zij de kosten van hun overname al helemaal terugverdiend.

Het Action succesverhaal steekt schril af tegen de wankelende warenhuizen en wanhopige winkelketens als V&D, Blokker en Hema. Wat doet Action anders? Heeft de directie gouden handjes? Of nemen de aandeelhouders grote financiële risico’s?

Om te beginnen was de keten al hyper winstgevend voordat 3i de nieuwe baas werd. Aan de hand van de jaarrekeningen van Action en de jaarverslagen van 3i laat de gang naar het goudland voor de aandeelhouders zich reconstrueren.

Goodwill

Op 7 september 2011 verwerft 3i formeel de meerderheid van de aandelen. De overnameprijs van Action van 672 miljoen euro weerspiegelt de winstgevendheid. Van die overnameprijs is 431 miljoen euro zogeheten goodwill. De overnamesom betaalt 3i maar ten dele zelf. De essentie van de aanpak van private-equityfinanciers is dat zij zo min mogelijk eigen kapitaal in een investering steken. Overigens is de overname van Action volgens private-equity maatstaven tamelijk conservatief. Banken leggen 325 miljoen euro op tafel.

De nieuwe eigenaren steken 120 miljoen euro aandelenkapitaal in Action. Verder verschaffen zij zelf nog twee leningen: eentje van 103 miljoen euro (8 procent rente) en een aparte lening van 151 miljoen die zij bestempelen als garantiekapitaal. Dat laatste wil zeggen dat de lening bij faillissement als laatste lening wordt terugbetaald. Op deze lening die in theorie meer risico loopt, moet Action 11,2 procent rente betalen.

Draaiboek

Het scenario van private equity financiers ziet er vervolgens zo uit: eerst zo snel mogelijk de eigen leningen door het bedrijf laten aflossen. De opbrengst daarvan kan in nieuwe investeringen worden gestoken. Dan, als de beoogde groei inderdaad slaagt, ook snel een deel van de bankschuld aflossen. Dat geeft de financiers vertrouwen. En als eigenaar moet je natuurlijk ook aan jezelf denken. Keer dividend uit als het kan. Daar mag je best geld voor lenen (als de banken instemmen met uitkering van dividend).

Dit draaiboek is tot in de puntjes uitgevoerd.

Aflossen

In 2012 loste Action de eerste 20 miljoen euro af op de garantielening. Een jaar daarna sluit Action een compleet nieuw kredietpakket met zijn banken af. De bankleningen van het bedrijf stijgen daardoor per saldo met 225 miljoen tot 550 miljoen euro. Dit krediet is goedkoper, en dus gunstig voor Action. Action gebruikt de opbrengst ook om de aandeelhouderslening van 103 miljoen euro (plus rente) af te lossen én om het eerste dividend uit te keren: 65 miljoen euro.

Begin dit jaar zet Action weer een grote stap: nieuwe bankleningen om de groei te financieren én oude bankleningen af te lossen. Het kredietpakket loopt op tot 840 miljoen euro. De opbrengst gebruikt Action ook om het restant van de garantielening van 79 miljoen euro (met rente) af te lossen én om weer een dividend uit te keren aan de eigenaren: 187 miljoen euro. En dan heeft 3i nog geen enkel aandeel Action verkocht. De investeerder raamt in zijn jaarverslag de actuele waarde van zijn aandelenpakket op 825 miljoen euro.

Na lezing van een concept van dit artikel had Menno Antal, een van de directeuren van 3i en een commissaris bij Action, geen behoefte om commentaar te geven.

    • Menno Tamminga