VN-Veiligheidsraad stemt in met nucleaire deal Iran

(v.l.n.r.) De VN-ambassadeurs Rusland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten stemmen voor de deal met Iran Foto: Reuters / Mike Segar

De VN-Veiligheidsraad heeft vandaag unaniem ingestemd met de nucleaire deal die Iran en de wereldmachten vorige week sloten. Dat meldt persbureau Reuters.

Daarmee is sanctieverlichting voor Teheran een stap dichterbij gekomen. In de resolutie waarin de deal werd goedgekeurd sprak de Veiligheidsraad verder af dat als Iran zich niet aan de afspraken houdt, er alsnog sancties kunnen worden ingevoerd.

Revolutionaire Garde verwerpt resolutie

Ook het wapenembargo tegen Teheran blijft actief, tot woede van de Revolutionaire Garde in Iran. Tegen het Iraanse persbureau Tasnim zei de hoofdcommandant dat deel van de resolutie ‘nooit te zullen accepteren’.

De afspraak beperkt Iran in zijn militaire mogelijkheden. Volgens de hoofdcommandant van de Revolutionaire Garde, die het islamitische systeem in Iran bewaakt, wordt daarmee een ‘rode lijn’ overschreden die de geestelijk leider Ayatollah Khamenei heeft vastgesteld.

Teheran kan aan het werk

Nu de VN-resolutie is aangenomen en de deal is goedgekeurd, kan Iran beginnen aan het stapsgewijs afbouwen van het nucleaire programma en de tonnen verrijk uranium dat het teveel heeft.

Er worden nog geen sancties opgeheven totdat het internationale atoomagentschap IAEA onderzoek heeft gedaan en aan de Veiligheidsraad rapport heeft uitgebracht. Het moet dan duidelijk zijn dat de Iraanse regering verbeteringen heeft doorgevoerd.

Volgens de deal hoeven de zes wereldmachten - de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland - de voorbereidingen op het verlichten van sancties pas over drie maanden te starten.

Alle ogen gericht op Washington

Door de goedkeuring komt sanctieverlichting voor Iran weer een stap dichterbij. De Europese Unie keurde de deal eerder vandaag al goed. De ministers van Buitenlandse Zaken van alle EU-lidstaten ontmoetten elkaar eerder vandaag in Brussel.

Het Amerikaanse congres moet de deal nog goedkeuren. Vooral in Republikeinse kringen gaan veel stemmen op om niet met Iran in gesprek te gaan. De tekst van de deal ligt inmiddels in Washington, waar het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zestig dagen de tijd hebben om zich erover te buigen.

Duitsland en Iran organiseren economische top

Van de wereldmachten heeft Duitsland het initiatief genomen tot toenadering met Iran. Vandaag maakte het Iraanse staatspersbureau IRNA bekend dat Duitsland en Iran nog dit jaar een grote economische conferentie gaan organiseren. Momenteel is een Duitse handelsmissie in Teheran onder leiding van de minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel.

Zo’n top werd voor het laatst in 2002 georganiseerd. Van Duitse zijde wordt als voorwaarde gesteld dat er geen dreigende taal meer richting Israël wordt geuit en dat de mensenrechten in Iran moeten worden gerespecteerd.

    • Sjoerd Klumpenaar