Verkiezing nieuwe FIFA-voorzitter op 26 februari

De nieuwe FIFA-voorzitter wordt op 26 februari volgend jaar gekozen in de Zwitserse stad Zürich. Dat meldde de wereldvoetbalbond zojuist op Twitter. FIFA-voorzitter Sepp Blatter stapte eerder dit jaar op, kort na zijn herverkiezing als president.

Vertrekkend FIFA-voorzitter Sepp Blatter.
Vertrekkend FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Foto EPA/Ennio Leanza

De opvolger van Sepp Blatter als nieuwe FIFA-voorzitter wordt op 26 februari volgend jaar gekozen in de Zwitserse stad Zürich. Dat meldde de wereldvoetbalbond zojuist op Twitter. FIFA-voorzitter Sepp Blatter stapte eerder dit jaar op, kort na zijn herverkiezing als president.

Twitter avatar fifamedia FIFA Media Extraordinary elective FIFA Congress scheduled for 26 Feb 2016 in Zurich. Press conference 3pm CET.

De FIFA hield vanmiddag daarna een persconferentie om naast het voorzitterschap ook andere hervormingen te bespreken van de FIFA. Zo komt er een comité van elf mensen dat de hervormingen gaat doorvoeren. Ook komen er uitgebreidere integriteitscontroles voor leden van het dagelijks bestuur en de termijn die leden mogen dienen wordt beperkt.

Blatter zei dat hij zich definitief niet verkiesbaar stelt bij de komende verkiezingen, maar graag voor de radio wil gaan werken “want dat is het meest populaire medium dat 24 uur per dag uitzendt”. Op 26 februari is een congres gepland, waarop de verkiezing zal plaatsvinden. Volgens NRC-sportredacteur Bart Hinke is 26 februari dus vrij laat.

“Blatter heeft het maximale eruit gesleept. Kennelijk gunnen veel medebestuursleden het hem om nog zo lang mogelijk aan te blijven, een soort van waardig afscheid.”

De Jordaanse prins Ali, die zijn tegenkandidaat afgelopen mei was, reageerde teleurgesteld op de late datum. Hij vindt net als WK-sponsor Coca-Cola dat Blatter geen vorm kan geven aan het hervormingsproces van de FIFA en aan de organisatie van de verkiezing van zijn opvolger.

De persconferentie werd overigens bij aanvang kort verstoord door de Britse komiek Brodkin die een groot pak geld naar Blatter gooide.

FIFA wordt geplaagd door schandalen

Blatter werd eind mei herkozen voor een vijfde termijn als president van de FIFA te midden van een grote crisis na arrestatie en invallen bij FIFA-medewerkers door de Zwitserse justitie. Vier dagen later maakte de Zwitser echter onverwacht bekend alsnog terug te treden. Het Europees Parlement drong er begin juni nog op aan bij de FIFA om Blatter zo snel mogelijk te laten vertrekken. Zijn voorzitterschap wordt door verschillende leden geassocieerd met de omkoopschandalen die de wereldvoetbalbond al jaren teisteren.

De zeven medewerkers die in mei werden gearresteerd worden verdacht van het aannemen van miljoenen euro’s aan steekpenningen, in ruil voor commerciële rechten en uitzendrechten van grote toernooien. In totaal verdenken de Amerikanen veertien mensen van de zwendel. De Zwitserse justitie onderzoekt ook 53 bankrelaties van de FIFA die mogelijk wijzen op witwaspraktijken.

    • Anouk Eigenraam