Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vergoeding voor nabestaanden van slachtoffers van ongevallen

Foto ANP/Lex van Lieshout

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil dat nabestaanden van slachtoffers van ongevallen, geweldsmisdrijven of fouten van anderen recht krijgen op een vergoeding voor hun ‘emotionele’ schade. Het gaat om slachtoffers die ernstig gewond zijn geraakt of zijn overleden.

Van der Steur heeft hiervoor een wetsvoorstel voor de vergoeding voor ‘affectieschade’ naar de Tweede Kamer gestuurd. De bedragen die kunnen worden uitgekeerd, liggen tussen de 12.500 en 20.000 euro, te betalen door degene die aansprakelijk is gesteld voor de fout, misdrijf of het ongeval. De gedachte is dat de vergoeding de nabestaanden erkenning en genoegdoening kan geven en helpen bij de verwerking van de gebeurtenissen.

Als de verantwoordelijke van het ongeluk of misdrijf niet kan betalen, kan de Staat de betaling overnemen en het bedrag later verhalen op de betrokkene. De minister verwacht dat de kosten voor de regeling een paar miljoen per jaar bedragen, maar dat een groot deel daarvan wordt teruggehaald bij degenen die het leed hebben veroorzaakt.

Het voorstel is niet nieuw en kwam al eens door de Tweede Kamer, maar werd in 2010 verworpen door de Eerste Kamer. In het nieuwe voorstel is rekening gehouden met de bezwaren van destijds. Zo is het bedrag verhoogd en variabel geworden en is ook de kring van naasten iets verruimd. In andere landen zijn ook vaak al regelingen voor affectieschade.