Weidevogel in knel door koe

Grutto Foto Maurice Boyer

Weidevogels komen in de verdrukking doordat rundveehouders hun veestapels uitbreiden. Dat heeft Kees de Pater, woordvoerder van de Vogelbescherming, gisteren gezegd in het NOS Journaal. Grutto’s, kieviten en andere weidevogels hebben weiland nodig met een hoge waterstand, waar veel bloemen en planten groeien en waar kuilen en bulten zijn om hun nesten te verbergen. Melkveehouders breiden hun veestapels uit in verband met de afschaffing van de Europese melkquota, per afgelopen april. Het aantal koeien en kalveren zou dit jaar al met 100.000 zijn toegenomen. Vorig jaar telde Nederland 1,6 miljoen melkkoeien. Volgens vogelbeschermingsorganisatie BirdLife International, waarvan de Vogelbescherming de Nederlandse tak is, presteert Nederland slecht bij het beschermen van vogels. Nederland staat 23ste op een lijst van 26 onderzochte Europese landen. Volgens BirdLife is het aantal weidevogels in Europa sinds 1980 met 53 procent gedaald. (NRC)