Vandaag in de Tour: de laatste échte kans voor de aanvallers

De kans is groot dat de winnaar in Gap vandaag in een kopgroep mee was. Ook voorgaande dagen werd al veel aangevallen, zoals in de rit van eergisteren.
De kans is groot dat de winnaar in Gap vandaag in een kopgroep mee was. Ook voorgaande dagen werd al veel aangevallen, zoals in de rit van eergisteren. Foto ANP / Bas Czerwinski

Met meer dan twee weken koers in de benen zullen veel renners smachten naar de rustdag van morgen. Maar voor het zover is, wacht het peloton nog een laatste overgangsrit. Daarna staan er alleen nog bergritten op het programma. De laatste kans dus, voor wie bergop niet met de beste renners mee kan.

Niet dat de etappe tussen Bourg de Péage en Gap zo gemakkelijk is. In 201 kilometer stijgt de weg namelijk geleidelijk van 157 meter hoogte naar 745 meter boven zeeniveau. Bovendien wordt het peloton over twee cols van de tweede categorie gestuurd. Met de top van de laatste op slechts 12 kilometer van de streep.

Wie wil meedoen om de overwinning moet dus wel een beetje kunnen klimmen, maar vooral ook kunnen dalen. De afdaling naar Gap is namelijk erg lastig. Ook voor de klassementsrenners is het dus opletten: het was namelijk op deze weg dat Alberto Contador twee jaar geleden viel. En in 2003 brak podiumkandidaat Joseba Beloki hier zijn bekken.

Hoe verging het vorige keer?

Gap is een stad met een rijke Tourhistorie, met meer dan twintig etappeaankomsten. En de winnaar van die ritten was vaak een aanvaller, die al vroeg in de etappe met een lange vlucht was mee gesprongen. Zo ook de Portugees Rui Costa, twee jaar geleden de laatste renner die in de Zuid-Franse plaats won. Hij is echter dit jaar al uit de koers gestapt.

Wie maken er kans?

Verwacht vandaag dezelfde renners die ook de vorige dagen meezaten in een lange vlucht. Zoals Thibaut Pinot, Rigoberto Uran en Romain Bardet – stuk voor stuk goede klimmers, maar onvoldoende in vorm voor het hooggebergte. En natuurlijk Greg van Avermaet en Michal Kwiatkowski, die goed zijn op heuvelachtig terrein.

Een andere renner die waarschijnlijk ook mee zal zijn, is Peter Sagan. Hij zal echter inzetten op de tussensprint na 86 kilometer, om zo in het puntenklassement nog iets meer afstand te nemen van André Greipel. Het is een tactiek die hij ook gisteren en eergisteren met succes toepaste.

    • Joost Pijpker