‘Van Gaal gaf me geen eerlijke kans meer’

In niet mis te verstane bewoordingen heeft Robin van Persie zijn afscheid van Manchester United en Louis van Gaal in een interview met The Sunday Times van wat rafelranden voorzien. Van Gaal gaf de spits „geen eerlijke kans” na zijn vakantie deze zomer, vindt de aanvoerder van Oranje die vorige week United verruilde voor het Turkse Fenerbahçe. „Hij stuurde me naar een bijveld. Ik ben een volwassen voetballer, ben niet dom.”

Het was duidelijk dat zijn band met Van Gaal ernstig verslechterd was de afgelopen tijd. Hij vraagt zich – retorisch – af of hij misschien na het WK, waarin hij onder Van Gaal als aanvoerder op één na alle duels speelde, misschien niet „een weekje extra vrij” had moeten hebben voor hij zich bij United, bij Van Gaal, moest melden. Tijdens het drukke programma rond de Kerst speelde hij drie duels kort achter elkaar, wat hem een peesontsteking opleverde. „Ik heb met pijnstillers gespeeld, in het belang van het team.”

Sir Alex Ferguson (coach in zijn succesvolle eerste seizoen bij United) en Arsène Wenger, acht jaar Van Persie’s trainer bij Arsenal, krijgen van de spits uitgebreide lofzang toegezwaaid na zijn elf jaar in Engeland. Met name in de omgang met oudere spelers. „Dat is een managementvaardigheid die niet elke coach heeft.”