Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Turkse politie slaat demonstratie neer in Istanbul

De Turkse politie heeft vanavond met geweld een demonstratie beëindigd in de stad Istanbul. Met traangas en waterkanonnen werden demonstranten van het centraal gelegen Taksimplein afgestuurd.

Een demonstrant krijgt de volle laag van een waterkanon op het Taksimplein in de Turkse stad Istanboel.
Een demonstrant krijgt de volle laag van een waterkanon op het Taksimplein in de Turkse stad Istanboel. Foto: EPA / Ulas Yunus Tosun

De Turkse politie heeft vanavond met geweld een demonstratie beëindigd in de Turkse stad Istanbul. Dat meldt persbureau Reuters.

Enkele honderden Turken gingen de straat op om hun woede te uiten over de rol die de Turkse regering in hun ogen speelt bij de aanslag in het Turkse grensdorp Suruç. Daar kwamen vandaag zeker dertig mensen om bij een bomaanslag op een cultureel centrum.

Aanvankelijk verliep de demonstratie vredig, maar aan het begin van de avond begonnen enkele demonstranten met flessen naar de politie te gooien. Zo melden ooggetuigen aan Reuters.

De politie zette vervolgens traangas en waterkanonnen in om de demonstranten van het centraal gelegen Taksimplein af te krijgen.

Turkse Koerden leggen schuld bij Erdogan

Bij de demonstratie waren spreekkoren te horen die gericht waren tegen de Turkse president Erdogan en diens partij AKP. Veel Turkse Koerden vinden dat Erdogan niet genoeg doet om IS in Turkije tegen te houden.

De Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK hield eerder vandaag de regering van president Erdogan verantwoordelijk voor het bloedbad. Volgens de PKK zou Erdogan hebben toegestaan dat IS kon groeien en zich kon nestelen in Syrië.