TenCate ontvangt overnamebod van 675 miljoen euro

Polyethyleenfolie wordt opgerekt en in banen gesneden. Bij Koninklijke Ten Cate in Nijverdal worden de vezels gemaakt waarmee kunstgras wordt geproduceerd.
Polyethyleenfolie wordt opgerekt en in banen gesneden. Bij Koninklijke Ten Cate in Nijverdal worden de vezels gemaakt waarmee kunstgras wordt geproduceerd. Foto ANP/Toussaint Kluiters

Textielfabrikant TenCate heeft een overnamebod ontvangen van een consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners. De drie biedende partijen hebben in totaal 675 miljoen euro over voor het bedrijf.

Het consortium, bestaande uit Gilde, Parcom en ABN Amro Participaties, biedt een prijs van 24,60 euro per aandeel, ongeveer 27 procent hoger dan de slotkoers van de aandelen van het beursgenoteerde bedrijf van afgelopen vrijdag. In een persbericht op de eigen website schrijft TenCate dat het een “aantrekkelijk bod” is voor alle aandeelhouders.

Een groep aandeelhouders onder leiding van Delta Lloyd, dat 16 procent van de aandelen in handen heeft, is al akkoord met het voorstel. Ook topman Loek de Vries ondersteunt het overnamebod. Hij schrijft:

“We zien het bod als het beste voor TenCate en daarom ondersteunt de directie unaniem het bod.”

Van bepantsering tot kunstgras

Het beursgenoteerde materiaaltechnologiebedrijf TenCate uit Almelo verlegde 15 jaar geleden de koers van huishoudelijke stoffen naar geavanceerd ‘technisch textiel’. Zo levert het bedrijf beschermende uniformen en bepantsering aan de defensie-industrie, maar maakt het ook kunstgras, tentdoeken en beschermend weefsel voor de kleding van brandweermannen.

De laatste tijd moest het bedrijf echter flink afschrijven op zijn militaire tak. De wereldwijd dalende defensiebudgetten speelde TenCate parten. Daardoor leed TenCate in 2014 een verlies van 46 miljoen euro. Wel nam de omzet met 4 procent toe naar ruim een miljard euro.

Lees ook in NRC Handelsblad: TenCate verliest op defensiemarkt
    • Sam de Voogt