Ten Cate komt in handen van drie investeringsfondsen

TenCate, groot in ‘technisch textiel’, wordt overgenomen door een consortium dat zijn „strategie ondersteunt”.

TenCate maakt onder andere kunstgrasvezels voor sportvelden. Foto LEX VAN LIESHOUT / ANP

TenCate komt in handen van private equity. Het beursgenoteerde materiaaltechnologiebedrijf uit Almelo heeft ingestemd met een overnamebod van 675 miljoen euro van een consortium van kopers onder leiding van investeringsfonds Gilde Buy Out Partners.

Ook de Nederlandse investeerders ABN Amro Participaties en Parcom Capital doen mee. Delta Lloyd, met bijna 15 procent de grootste aandeelhouder, heeft al ingestemd met de overname. Ook bestuursvoorzitter Loek de Vries, met circa 1 procent van de aandelen, gaat akkoord. De aandeelhouders krijgen 24,60 euro per aandeel, een premie van 27 procent boven de slotkoers, wat niet heel hoog, maar ook niet heel laag is.

TenCate (1 miljard euro omzet; 4.300 werknemers) was „nadrukkelijk” niet op zoek naar een overnamepartij, laat een woordvoerder weten. Er waren ook geen andere geïnteresseerden. Maar dit was een goed bod. Het consortium „ondersteunt de strategie” van het bedrijf en met deze eigenaren kan TenCate „verder investeren en groeien”.

Analist Joost van Beek van vermogensbeheerder Theodoor Gilissen noemt het een „vriendelijke” overname, gezien het feit dat het bedrijf vooralsnog intact kan blijven. Van Beek: „Dit is geen ‘moetje’, al staat de winstgevendheid wel onder druk”. Vorig jaar leed TenCate 45 miljoen euro verlies. Het bedrijf heeft veel producten die vooral op de langere termijn renderen, zegt Van Beek. „Wellicht heeft het financiers nodig die iets meer tijd geven dan de beurs.”

Topman De Vries, die volgend jaar 65 wordt, kan na de overname aanblijven. Hij zal een deel van zijn opbrengst opnieuw investeren in het bedrijf, staat in het persbericht.

Het is die deal waar Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters vragen over heeft. „Hier voelen we ons niet comfortabel bij. 24,60 euro per aandeel is geen geweldige prijs. Is de zittende bestuursvoorzitter gebaat bij een lage of hoge verkoopprijs? Wij willen exact weten op welke manier hij weer gaat investeren.”

De woordvoerder van het bedrijf zegt de details niet te kennen. Hij benadrukt wel dat De Vries niet betrokken was bij de onderhandelingen, al moest de raad van bestuur wel instemmen met de verkoop.

Keyner vindt het jammer dat TenCate van de beurs gaat. „Het is een mooi bedrijf. De noodzaak ontgaat me. Ze hebben het over extra financiering, maar er is nooit aan de zittende aandeelhouders om extra geld voor plannen gevraagd.”

Defensiebudgetten

TenCate heeft de afgelopen jaren last van overheden die hun defensiebudgetten verlagen. Het bedrijf verlegde de koers vijftien jaar geleden van huishoudelijke stoffen naar geavanceerd ‘technisch textiel’. TenCate maakt nu kunstgras, beschermende weefsels voor pakken van brandweerlieden en fabrieksarbeiders, tentdoeken, lichtgewicht composieten voor auto’s en vliegtuigen en stabilisatiesystemen voor legervoertuigen.

Vooral de militaire tak, met de VS als grootste klant, was lucratief. Een paar jaar terug kwam nog 25 procent van de omzet van TenCate uit defensiebudgetten. Maar die zijn sterk teruggelopen. Vorig jaar moest het bedrijf 82 miljoen afschrijven, voornamelijk op het verlieslijdende Advanced Armour, dat kogelwerende vesten en composieten voor legervoertuigen en helikopters maakt. Het eerste kwartaal verliep wel iets beter voor TenCate, de omzet groeide 9 procent.

    • Carola Houtekamer