Te midden van de oorlog groeiden twee Oekraïeners uit tot internetsensatie

Screenshot video The New York Times

Het begon met een magnetron, die ze hadden gekregen ter reparatie. Omdat de eigenaren op de vlucht sloegen voor de oorlog gebruikten de Oekraïense techneuten Pavel Pavlov en Aleksandr Krioekov het apparaat voor experimentjes. Nog geen jaar later zijn hun filmpjes een internetfenomeen in eigen land.

Pavlov en Krioekov zijn vooral gefascineerd door de explosies die de huishoudelijke apparatuur kan aanrichten, vaak al na slechts een paar kleine aanpassingen. Zo bouwden ze de magnetron om tot een kanon. De elektromagnetische stralen die het apparaat afschoot, waren sterk genoeg om een draagbare cd-speler te doen ontploffen.

Een miljoen kijkers

Binnen een dag werd het filmpje van hun huis-tuin-en-keuken-wapen bijna een miljoen keer bekeken. En inmiddels zagen al meer dan 2,5 miljoen mensen het filmpje, dat verscheen op het Youtube-kanaal van Pavlov en Krioekov, genaamd Kreosan. Een gouden kans, die ze niet konden laten liggen, zo besloot het duo. Krioekov:

“Op dat moment beseften we dat we minder tijd moesten steken in het repareren van apparaten en meer tijd in het maken van video’s.”

Nadien volgden nog tientallen filmpjes, die elk vaak honderdduizenden kijkers trokken. En de formule was vaak hetzelfde. De 32-jarige Krioekov bedacht de experimentjes en de 21-jarige Pavlov voerde ze uit. “Hij presenteert beter dan ik”, legt Krioekov in een korte documentaire van The New York Times uit.

Gewend aan de ontploffingen

Bang voor de ontploffingen zijn de twee reparateurs niet, aldus de oudste van het duo. Daar zijn ze onderhand namelijk wel aan gewend. Pavlov en Krioekov wonen namelijk allebei in Loehansk, een stad in het oosten van Oekraïne, waar het afgelopen jaar hard is gevochten door het leger en de separatisten.

Het kon dus ook bijna niet anders dan dat de twee kersverse internetsensaties in aanraking zouden komen met de oorlog in hun land. Nadat ze in een van hun filmpjes een granaathuls toonden, kregen ze talloze keren de vraag om ook video’s te maken van de oorlog in hun land.

Tot op zekere hoogte hebben ze dat ook gedaan. Ze filmden de “omgeving waarin ze hun werk uitvoerden”. Maar verder dan dat wilde het duo niet gaan, om niet te betrokken te raken bij de oorlog. Krioekov:

“Wetenschap is wetenschap en oorlog is oorlog. We proberen die twee niet te veel met elkaar te mengen.”

    • Joost Pijpker