Tarik Z. en OM gaan in hoger beroep

Tarik Z. en zijn advocaat tijdens de uitspraak in Lelystad,
Tarik Z. en zijn advocaat tijdens de uitspraak in Lelystad, Beeld: ANP / Aloys Oosterwijk

Zowel de advocaat van Tarik Z. als het Openbaar Ministerie (OM) gaan in hoger beroep tegen de straf die de rechter Z. begin juli oplegde. Toen kreeg Tarik Z. een celstraf van dertig maanden te horen, waarvan vijftien voorwaardelijk.

Z. werd veroordeeld voor gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Omdat hij al vijf maanden in de cel heeft gezeten, moet Z. nog tien maanden van zijn straf uitzitten. Ook oordeelde de rechtbank dat hij voorlopig niet in de buurt van het Mediapark in Hilversum mag komen.

De 20-jarige student Molecular Science and Technology werd eind januari opgepakt nadat hij met een alarmpistool de NOS-studio binnenliep en probeerde het Achtuurjournaal te kapen. De rechter noemde de actie een ‘vrij amateuristische poging om zijn eigen vrije woord door een gewelddadige actie aan anderen op te dringen.’

Een van de redenen waarom het OM in hoger beroep gaat is omdat de slachtoffers, NOS-medewerkers, beveiligers en de politie, wel degelijk ‘echt angst hebben gehad’. Dat laat een woordvoerder weten.

Schadevergoeding

Het OM eiste vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk en een schadevergoeding voor de slachtoffers, van zo’n 23.000 euro. Van de rechter moet hij enkele duizenden euro’s betalen aan de slachtoffers.

Zijn straf was lager dan de eis van de officier omdat de beelden van de kaping live zijn uitgezonden door NOS. Maar dat is geen argument voor een lagere straf, zegt het OM: ‘Dat heeft hij aan zichzelf te danken.’

Ton Visser, de advocaat van Z. vindt dat zijn cliënt al genoeg is gestraft. Hij tekent hoger beroep aan omdat hij het oneens is met de bewezenverklaring gijzeling en daarmee de hoogte van de straf. Visser zegt dat er tijdens de ‘journaalkaping’ geen sprake was van een echte fysieke gijzeling.