Schadeclaims ziekenhuizen en klinieken vanwege PIP-implantaten

Een implantaat van het Franse bedrijf PIP. AFP / Gerard Julien

Nederlandse vrouwen stellen vier ziekenhuizen en twee privéklinieken aansprakelijk voor de gevaarlijke PIP-borstimplantaten die bij hen zijn geplaatst.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad vanochtend. SAP Advocaten stapt namens de vrouwen naar de rechter. Tot nu toe heeft de rechter zorgaanbieders nooit schadevergoeding opgelegd, vanwege een wet die bepaalt dat het ‘onredelijk’ kan zijn ziekenhuizen en artsen aansprakelijk te stellen voor gebrekkige medische hulpmiddelen.

Volgens SAP Advocaten is die clausule echter gedateerd. Letselschadeadvocaat June van Oers zegt tegen de krant:

“Patiënten zijn onwetend en gaan af op de informatie van de arts. Ze vertrouwen erop dat die kennis van zaken heeft en een goede afweging gemaakt over het gebruik van medische hulpmiddelen. Het is redelijk om het risico te leggen bij de arts of het ziekenhuis die de keuze voor de implantaten heeft gemaakt.”

Veel vrouwen klachten door PIP

Veel vrouwen kregen last van hun gezondheid door de implantaten van de (inmiddels failliete) Franse producent PIP, omdat de siliconen een verhoogd risico gaven op lekken en (illegaal) industriële gel bevatten. Het bedrijf startte hiermee in 2001 om de kosten te drukken - industriële gel is ongeveer 90 procent goedkoper dan medische gel. Door een verbod in de VS op siliconenimplantaten waren de inkomsten afgenomen. PIP exporteerde naar landen over de hele wereld.

Ook de Nederlandse importeur, Rofil, is failliet, waardoor slachtoffers hun schade hier niet meer kunnen verhalen. In Nederland kregen tussen de 1.100 en 1.400 vrouwen een oproep voor verwijdering van de implantaten, maar veel patiënten niet konden worden getraceerd, aangezien een centraal register ontbrak. Mogelijk ligt het aantal Nederlandse vrouwen met PIP-implantaten dus hoger.

De topman van PIP, Jean-Claude Mas, is veroordeeld tot vier jaar cel en een boete van 75.000 euro vanwege fraude en misleiding. Hij mag nooit meer een functie uitoefenen in de medische wereld. Ook andere hooggeplaatsten binnen het bedrijf zijn veroordeeld. De rechtszaak tegen Mas was een van de grootste ooit: er waren ruim 7.000 eisers en ongeveer 300 advocaten bij betrokken.

    • Mirjam Remie