Rusland komt met eigen MH17-resolutie

Foto: Reuters / Maxim Zmeyev

Rusland heeft bij de VN-Veiligheidsraad een ontwerpresolutie ingediend over de ramp met vlucht MH17. Dat meldt het Russische persbureau Tass.

Vandaag vergadert de Veiligheidsraad achter gesloten deuren over de ontwerpresolutie. Het Russische voorstel moet als alternatief dienen voor het Maleisische plan om een internationaal tribunaal op te richten dat het neerhalen van de MH17 berecht.

Volgens persbureau Reuters wil de Russische resolutie ‘de daders van het incident voor het gerecht laten verschijnen’. Hoe dat moet gebeuren is niet bekendgemaakt.

Rusland weigert internationaal tribunaal

Moskou is tegen het Maleisische voorstel om een internationaal tribunaal in het leven te roepen. Zou dat gebeuren, dan wordt de crash aangemerkt als een bedreiging voor internationale vrede en veiligheid.

Volgens de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin valt de kwestie niet binnen het handvest van de VN en hoort de afwikkeling daarom niet thuis in de VN-Veiligheidsraad. Eerder noemde Tsjoerkin het oprichten van een tribunaal een ‘politieke show’.

Stemming een week uitgesteld

Aanvankelijk zou er dinsdag gestemd worden over de resolutie, maar de stemming werd afgelopen weekend verplaatst naar 27 juli. Vooraf lijkt al vast te staan wat de uitkomst wordt; Rusland liet weten een internationaal tribunaal als ‘contraproductief en voorbarig’ te zien.

Een persoonlijk telefoontje van premier Rutte aan de Russische president Poetin mocht daarbij niet baten. Rusland kan als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad het voorstel met een veto blokkeren.