Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rechter verbiedt blokkades van PostNL-pakketbezorgers

De blokkades bij PostNL zijn niet toegestaan. Dat heeft de rechter vandaag besloten bij een kort geding dat was aangespannen door het postbezorgingsbedrijf. Stakingsleider Celil Ören had pakketbezorgers opgeroepen om niet alleen het werk neer te leggen, maar ook depots te blokkeren.

Een zelfstandige pakketbezorger van PostNL.
Een zelfstandige pakketbezorger van PostNL. Foto: ANP Robin van Lonkhuijsen

De blokkades bij PostNL zijn niet toegestaan. Dat heeft de voorzieningsrechter in Utrecht vandaag besloten bij een kort geding dat was aangespannen door het postbezorgingsbedrijf, meldt ANP. Stakingsleider Celil Ören had pakketbezorgers opgeroepen om niet alleen het werk neer te leggen, maar ook depots te blokkeren.

Twitter avatar PostNL PostNL Uitslag van kort geding: rechter verbiedt het organiseren van collectieve acties.

Dat laatste gaat te ver, is de rechter met PostNL eens. Die bepaalde dat het in dit geval onrechtmatig is om de normale bedrijfsvoering van PostNL te saboteren door blokkades op te werpen. Ook mag Ören niet meer een oproep doen tot dergelijke acties, die ertoe hebben geleid dat 15 tot 20 procent van de pakketjes niet op tijd bezorgd konden worden.

Inmiddels zijn alle pakketbezorgers weer aan de slag gegaan en wordt er hard gewerkt om de achterstand weer in te lopen. PostNL verwacht dat alle pakketten die vandaag zijn aangeboden binnen 24 uur worden bezorgd. Het bedrijf laat weten open te blijven staan voor gesprekken met alle individuele ondernemers.

Twitter avatar PostNL PostNL Op dit moment worden er geen acties gevoerd. Alle zelfstandige pakketbezorgers zijn weer aan het werk. Achterstanden werken we weg.
Twitter avatar PostNL PostNL We verwachten alle pakketten die we vandaag ontvangen binnen 24 uur te bezorgen, groot deel achterstand werken we weg.

‘Flashmob’

De stakingsacties zijn vorige week op touw gezet door zzp-ers die als pakketbezorger voor PostNL werkzaam zijn. Om die reden kunnen Ören en zijn medestanders zich niet beroepen op het stakingsrecht: zij zijn namelijk niet in dienst bij het bedrijf. Ook was de rechter van mening dat er nauwelijks sprake was van een duidelijke organisatie van de acties. Hij denkt dan ook niet dat die tot doel hadden om tot een “doeltreffende manier van onderhandelen” te komen.

De actievoerders zijn ontevreden over de afspraken die PostNL heeft gemaakt met de vakbonden over de mogelijkheid in dienst te treden bij het postbedrijf of om als zelfstandige meer te gaan verdienen. Ze vinden het aanbod van het postbedrijf te mager.

Schamele tarieven

Koeriers klagen al jaren over de tarieven. Bezorgers die voor PostNL rijden zeggen dat zij per afleveradres 1,20 euro tot 1,40 euro krijgen. Is een ontvanger niet thuis? Dan krijgt de bezorger niks. Als hij twee keer aan de deur is geweest en een pakketje ten slotte naar het postkantoor brengt, krijgt hij een schamele 16 cent.

De arbeidsomstandigheden bij de acht grootste pakketkoeriersbedrijven in Nederland zijn zorgelijk, constateerde de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid vorig jaar. Vanwege alle kritiek wil PostNL de zelfstandige pakketbezorgers in dienst nemen, maar het voorstel is niet goed gevallen. Daarom besloten sommige pakketbezorgers het werk uit protest neer te leggen.

‘Schijnzelfstandigen’

Het is onduidelijk hoeveel zelfstandigen aan de acties meedoen. Circa 80 procent van alle pakketbezorgers van PostNL is formeel zelfstandig, maar zij dragen wel de jasjes van het bedrijf en rijden in PostNL-busjes. Zij worden vaak ‘schijnzelfstandigen’ genoemd vanwege hun geringe inkomsten en hun sterke afhankelijkheid van PostNL.