Prostituees onder 21 toch niet strafbaar

ANP / Remko de Waal

Minister Van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie) schrapt de voorgenomen strafbaarstelling van prostituees beneden de 21 jaar. Dat laat het ministerie weten in een persbericht.

De minister volgt hiermee het advies op van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Volgens de minister draagt de voorgenomen maatregel niet bij aan de versterking van de positie van prostituees. Jonge prostituees zouden dan een drempel ervaren om aangifte te doen van bijvoorbeeld seksuele uitbuiting. De gemeente Amsterdam heeft de leeftijdsgrens voor prostitutie wel verhoogd naar 21 jaar.

Voor de klant en exploitant moet de leeftijdsgrens van 21 jaar wel gehandhaafd blijven. Maximale straf is een jaar gevangenis of een boete tot 20.250 euro.

Mogelijk klanten slachtoffers mensenhandel geschrapt

Eerder al werd een registratieplicht voor prostituees geschrapt. En ook het plan voor een verplichting voor klanten om vooraf vast te stellen dat de prostituee die ze bezoeken zich geregistreerd heeft, verviel. Die plannen haalden het in de Eerste Kamer niet. Een vergunningplicht komt er wel: exploitanten van prostituees moeten aan landelijke eisen voldoen. Daardoor zou de werkomgeving van de prostituees veiliger worden.

De Rapporteur vindt dat het Nederlandse strafrecht ook zou moeten voorzien in een aparte strafbaarstelling van klanten van slachtoffers van mensenhandel, die kunnen vermoeden dat de prostituee die ze bezoeken slachtoffer is. De ChristenUnie heeft hiervoor in oktober een initiatiefwetsvoorstel ingediend, samen met PvdA en SP. Dit voorstel ligt nog bij de Tweede Kamer.

    • Mirjam Remie