Plaza wint zestiende etappe - Mollema schuift op in klassement

De Spanjaard Plaza Molina over de finish van de zestiende etappe Foto EPA/Kim Ludbrook

Rubén Plaza heeft de zestiende, 201 kilometer lange etappe in de Tour de France gewonnen. Van een grote kopgroep met 23 renners was de Spaanse renner van Lampre de slimste. De Slowaak Peter Sagan was tweede, Jarlison Pantano kwam daar weer achter.

Twitter avatar letour Le Tour de France 1ère victoire d’étape pour Ruben Plaza Molina / 1st stage victory for Ruben Plaza Molina #TDF2015 http://t.co/0aTSfl5iEF

De etappe voerde van Bourg-de-Péage naar Gap. In de openingsfase van de etappe, waarin het tempo boven de 50 kilometer in het uur lag, sprongen twee groepen van twaalf renners weg. Pas na 100 kilometer smolten de groepen samen, zonder de Fransman Laurent Didier, die moest lossen. Met 23 renners voorop liet het peloton de teugels vieren, waarna twee cols van tweede categorie in de wat rommelige slotfase bepaalden welke aanvaller won.

Twitter avatar letour Le Tour de France Etape 16 : Bourg-de-Péage > Gap - 201 km. Les baroudeurs/sprinteurs s’expliqueront une dernière fois avant les Alpes. http://t.co/mwQe4ReZm1

Aan de voet van de laatste klim, de Col de Manse, sprong Plaza weg. In de achtervolgende groep keek iedere renner naar Sagan, die al vier keer tweede werd in deze Tour. Plaza had op de top van de berg een voorsprong van een minuut en gaf die niet meer uit handen. Sagan reed een ziedende afdaling, maar werd voor de vijfde keer tweede in de etappe.

De groene trui klopte zichzelf bij het overschrijden van de finishlijn even op de borst. Dat bleef niet onopgemerkt. Tegen Sporza zei hij na afloop dat het gebaar hem energie gaf en dat het uit de film de Wolf of Wall Street kwam.

De sfeer zat er goed in bij Sagan, hij dolde daarna nog wat door met Froome:

Thomas uit de bocht

Het peloton met daarin klassementsleider Chris Froome en alle Nederlanders reed bij aankomst van Plaza op een achterstand van meer dan een kwartier en was geen moment een bedreiging voor de aanvallers. De klassementsmannen vielen elkaar wel aan op de Col de Manse, met als voornaamste slachtoffer de Fransman Tony Gallopin, die bijna vier minuten verloor. Vincenzo Nibali maakte juist een halve minuut goed op zijn concurrenten.

Geraint Thomas, de nummer zes uit het klassement, viel in de afdaling en verloor ongeveer veertig seconden. Hij kwam in botsing met Warren Barguil en ging hard onderuit door de afzetting heen het talud af, maar kon toch snel weer op zijn fiets klimmen. Barguil zocht na de finish de renner van Sky nog wel even op om zijn excuses aan te bieden. Gesink kon hem net ontwijken, maar verloor wel een halve bijna minuut hierdoor.

Twitter avatar itvcycling ITV Cycling Video: Mind the Gap! @GeraintThomas86 v Telegraph Pole

G wins, thankfully

http://t.co/afrR82HDCt http://t.co/jOSPXj100w

Twitter avatar Velocentric Alex Oates Warren Barguil rides Geraint Thomas off the road. #TDF #TDF2015 http://t.co/i4U1drE1Bo

De etappe-uitslag

1. Rubén Plaza,Spa,Lam 4.30.10
2. Peter Sagan,Slw,Tnk + 0.30
3. Jarlinson Pantano,Col,IAM + 0.36
4. Simon Geschke,Dui,Gia + 0.40
5. Bob Jungels,Lux,Trk z.t.

Ploeggenoot Mollema complimenteerde Jungels met zijn vijfde plek in de eerste Tour die hij rijdt:

Twitter avatar BaukeMollema Bauke Mollema Strong ride by our breakaway boy @BobJungels taking 5th place in his 1st @letour. His days will come!!

Algemeen klassement

Bauke Mollema is een plek opgeschoven in het algemeen klassement van de Tour de France en staat nu negende. Op de Col de Manse, vlak voor de finish in Gap, moest de Fransman Tony Gallopin lossen. Hij stond negende in het klassement, maar verloor minuten op de groep der favorieten. Robert Gesink kon bijblijven bij de andere mannen die hoog staan in het klassement en blijft zevende. Hij maakte wel tijd goed op de Brit Geraint Thomas, die viel in de afdaling van de Col de Manse. Froome staat nog steeds bovenaan.

1. Chris Froome,GB,Sky 64.47.16
2. Nairo Quintana,Col,Mov + 3.10
3. Tejay van Garderen,VS,BMC + 3.32
4. Alejandro Valverde,Spa,Mo + 4.02
5. Alberto Contador,Spa,Tnk + 4.23
(..)
7. ROBERT GESINK,LJm + 6.23
(..)
9. BAUKE MOLLEMA,Trk + 8.53

Overzicht etappe (ANP):

1 km: Na een rommelige openingsfase rijdt uiteindelijk een groep van twaalf renners voorop, met daarachter opnieuw een groep van twaalf ontsnapten. Bij de voorste twaalf rijdt opnieuw groenetruidrager Sagan (Slw). Er zijn geen Nederlanders mee in de aanval.
54 km: In het eerste uur wordt een gemiddelde geklokt van 53,6 kilometer per uur. De groepen aanvallers zijn nog altijd niet samengesmolten.
87 km: Sagan wint de tussensprint in Die en verstevigt opnieuw zijn leidende positie in het puntenklassement. De Gendt (Bel) is tweede, Jungels (Lux) derde.
105 km: De twee kopgroepen smelten samen. Didier (Fra) is de enige die moet lossen, waardoor er 23 leiders zijn.
130 km: De hele kopgroep is op de top van de Col de Cabre van tweede categorie nog bijeen. Pauwels (Bel) is als eerste boven, gevolgd door De Gendt en Boasson-Hagen (Noo). Sagan is de snelste in de afdaling, maar rijdt niet weg.
145 km: De kopgroep heeft een voorsprong van bijna een kwartier en dus beginnen de renners aan te vallen.
155 km: Hansen (Aus) gaat er in zijn eentje vandoor. Niet veel later sluit Haller (Oos) aan. Het duo rijdt langzaam maar zeker een minuut voorsprong bijeen.
180 km: Hansen en Haller worden op de Col de Manse ingerekend door het groepje vluchters, dat uiteen valt op de klim. Plaza (Spa) gaat alleen op kop.
189 km: Col de Manse (2e categorie): 1. Plaza, 2. Sagan, 3. Geschke (Dui). Plaza heeft op de top een minuut voorsprong op de achtervolgers.
201 km: Rubén Plaza wint de etappe, Sagan wordt tweede, Pantano (Col) wordt derde.

Bolletjestrui
1. Chris Froome,GB,Sky 61 pnt
2. Joaquim Rodríguez,Spa,Kat 52 “
3. Jakob Fuglsang,Den,Ast 41 ”

Groene trui
1. Peter Sagan,Slw,Tnk 405 pnt
2. André Greipel,Dui,Lot 316 “
3. John Degenkolb,Dui,Gia 264 ”

Witte trui
1. Nairo Quintana,Col,Mov 64.50.26
2. Warren Barguil,Fra,Gia + 7.53
3. Romain Bardet,Fra,AG2 + 10.00

    • Anouk Eigenraam