Platini wil aantal buitenlandse spelers bij voetbalclubs inperken

Voorzitter Michel Platini wil het vrije verkeer van spelers inperken. Hij stoort zich aan de dominantie van eliteclubs.

UEFA-voorzitter Michel Platini wil het vrije verkeer van voetballers in de Europese Unie inperken. Daarover gaat hij in september overleggen met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zegt de bondsvoorzitter in het blad World Soccer.

Platini stoort zich eraan dat rijke clubs de mogelijkheid hebben om de beste spelers bijeen te kopen. Hij pleit voor meer verspreiding van topspelers, zodat de dominantie van topclubs als Barcelona en Real Madrid afneemt. „In de toekomst is het belangrijk dat de mogelijkheden van clubs worden beperkt om de beste spelers in één team te verzamelen”, zegt Platini. „Dat is belangrijk voor de competitiviteit.”

De bondsvoorzitter noemt hierbij het Bosman-arrest uit 1995, dat clubs verbood om een transfersom te eisen voor transfervrije voetballers. Platini: „Daardoor kunnen de beste spelers in hetzelfde team spelen. In het verleden had je in Spanje meerdere teams die meededen om de titel: Real Madrid, Atlético Madrid, Barcelona en Valencia. Alle voetballers speelden bij verschillende teams. Nu zitten de beste spelers bij één of twee clubs.”

Hij toont zich een voorstander van de zogeheten homegrown-rule die in Engeland is ingevoerd. Deze regel verplicht clubs om een minimaal acht spelers in de selectie op te nemen die afkomstig zijn uit de eigen jeugd. „Ik sta volledig achter de doorvoering van deze regel”, zegt Platini.

De Spaanse krant AS berichtte dat Platini Sepp Blatter wilt opvolgen als voorzitter van de FIFA. Platini wilde hier gisteren geen commentaar op geven, bij zijn aankomst in Zwitserland. Daar vergadert hij vandaag met de leden voor het uitvoerend comité van de FIFA over de datum van de nieuwe verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA. Blatter won in mei de verkiezingen maar kondigde in juni aan dat hij toch niet verder wil als voorzitter van de wereldvoetbalbond.