Nederlander in VS vervolgd om steun aan Oezbeekse terroristen

Duitsland heeft een Nederlander van Turkse komaf uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat meldt de Amerikaanse inlichtingendienst FBI. Irfan D. wordt beschuldigd van het leveren van steun aan een terroristische organisatie in Oezbekistan.

Duitsland heeft een Nederlander van Turkse komaf uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat meldt de Amerikaanse inlichtingendienst FBI.

D. verscheen vandaag voor het eerst in de rechtbank van de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C., waar hem een celstraf van in totaal 70 jaar boven het hoofd hangt. In de Verenigde Staten loopt sinds december 2011 een vierledige aanklacht tegen hem.

Irfan D. wordt beschuldigd van het leveren van steun aan de Oezbeekse terreurorganisatie IMU, die de invoering van de islamitische sharia-wetgeving nastreeft in Centraal-Azië. IMU staat sinds 2001 op een lijst van internationale terroristische organisaties.

Volgens de Amerikaanse aanklager John P. Carlin is het een belangrijke stap dat D. in de Verenigde Staten berecht wordt.

“Met zijn uitlevering aan de Verenigde Staten is een belangrijke stap gezet om hem verantwoordelijk te houden voor zijn rol in het verspreiden van terreur in Europa en het Midden-Oosten.”

Irfan D. zou het meesterbrein zijn achter de Europese tak van de Oezbeekse terreurorganisatie. Vanuit Nederland en Frankrijk zamelde hij geld in en rekruteerde hij Europese jihadisten voor de organisatie. Later breidde D. zijn netwerk uit naar onder meer Jordanië, Pakistan en Afghanistan.

In 2007 werd D.’s operatie door een samenwerking van Franse, Duitse en Nederlandse politie opgerold. In januari werd hij in Duitsland gearresteerd. Zijn uitlevering vond vrijdag plaats, maar werd vandaag pas bekendgemaakt.

    • Sjoerd Klumpenaar